Nyhet

Artister sluter upp i Spotify-satsning – lyfter och hyllar kvinnliga musikskapare

GAFFA.se – allt om musik

Mellan 2020 och 2021 såg Spotify en positiv utveckling inom lyssnandet på kvinnliga musikskapare men balansen är fortfarande långt ifrån jämställd. I syfte att accelerera utvecklingen ytterligare tar man i år hjälp av kända kvinnor för att lyfta fram och hylla kvinnliga kreatörer via musikhubben Equal och festivalen Nine Muses.

Under 2021 var färre än 23,8 procent av artisterna som streamades på Spotify i Sverige kvinnor, enligt uppgifter från streamingtjänsten. Till det hade enbart 19,1 procent av de 50 mest streamade låtarna kvinnliga låtskrivare och andelen kvinnliga producenter var 4,8 procent.

I samband med internationella kvinnodagen presenterar Spotify en hubb som lyfter fram musik skapad av och med kvinnor. I Sverige sluter en rad artister upp för att "kvinnoampa", det vill säga hylla och höja kvinnliga artister och musikskapare. Zara Larsson, Peg Parnevik, Cherrie, Imenella, Daniela Rathana och Tove Styrke kommer alla att fylla Equal-hubben med personliga spellistor som innehåller musik skapad av och med kvinnor. Dessa spellistor når du via länkarna vid varje artist ovan.


– Spotify har i flera år arbetat för att utbilda och stärka kvinnliga musikskapare genom Equalizer Project, bland annat genom nätverksträffar, producentutbildningar, seminarier och en podcast. Nu vänder vi blicken mot fansen för att uppmuntra dem att i högre grad upptäcka och faktiskt lyssna på mer musik skapad av kvinnor. Fansen sitter på makten och möjligheten att lyssna mer jämställt, säger Jenny Hermanson, Nordenchef på Spotify, i ett pressmeddelande. 

Satsningen fortlöper under hela året med en rad aktiviteter för kvinnliga musikskapare.

– Det finns betydligt fler kvinnliga artister och musikskapare än vad statistiken ger sken av, de behöver bara få synlighet och rätt support för nå fler lyssnare. [...] Hela vår bransch behöver steppa upp och bidra till förändringen, fortsätter Jenny Hermanson. 

Idag den 8 mars är även Nine Muses Festival tillbaka – ett årligt event grundat 2019 ur ett fokus på kvinnlig gemenskap och stärkande utbyten av erfarenheter. Årets tema "Create Your Own Path" syftar till att utforska sätt att lyckas som kvinna i den kreativa industrin och under eventet bjuds flera ledande kvinnliga kreatörer – globala och lokala – in för att dela sina erfarenheter i paneldiskussioner och workshops. Det arrangeras även liveframträdande och utställningar. 


Musiklyssnandet ser ut så här på Spotify: 

23,8 procent av artisterna som streamades i Sverige under 2021 var kvinnor. Globalt var motsvarande siffra 22,6 procent.

Av de 50 mest streamade låtarna i Sverige 2021 hade 19,1 procent kvinnliga låtskrivare. Motsvarande siffra 2020 var 10,9 procent. 


Av de 50 mest streamade låtarna i Sverige 2021 hade 4,8 procent kvinnliga producenter. Motsvarande siffra 2020 var 1,2 procent.

De fem kvinnliga artister som flest lyssnade på i Sverige under 2021 var Veronica Maggio, Miriam Bryant, Molly Sandén, Billie Eilish och Miss Li.

LÄS OCKSÅ: Spotify raderar krigshetsande spellistor – "innehållet är förbjudet"

ANNONCE