Nyhet

Insamlingskonsert för Ukraina på Avicii Arena

GAFFA.se – allt om musik

Hela Sverige Skramlar är tillbaka, denna gång för att genomföra en insamlingskonsert i solidaritet med Ukraina lördagen den 2 april på Avicii Arena. Återigen samlas landets bokningsbolag för att arrangera en insamlingskonsert med svenska artister. Alla som medverkar ställer upp gratis och biljettintäkterna går till sex olika organisationer i deras arbete med att stävja humanitär kris samt främja mänskliga rättigheter och demokrati. 

Mer än två miljoner människor är på flykt och många av dessa är barn. Samtidigt är ännu fler fast i städer och orter i Ukraina och drabbas eller riskerar att drabbas av kriget, antingen direkt av militärt våld eller indirekt av svält och sjukdomar. 

Det kommer många uppgifter om grova kränkningar av mänskliga rättigheter och brott mot internationell rätt i den pågående konflikten, alltifrån urskillningslös beskjutning av civila områden till förnekande av basala behov såsom mat, sömn och sjukvård. 

Demokratin i Ukraina är under direkt angrepp, samtidigt som vi ser ökad repression i Ryssland och Belarus. Det lilla utrymme som funnits kvar för fria oberoende medier och civilsamhället i Ryssland har brutalt stängts ner. Sedan krigsutbrottet har vi sett det stora folkliga motståndet mot kriget och hur de modiga röster som står upp mot Putin-regimen och manar till fred tystas systematiskt. 

– För ungefär en vecka sen fick jag ett antal samtal från olika håll där alla var inne på samma sak; 'Vi måste bara göra något igen'. Trots att vår bransch haft näringsförbud i två år så har ingen tvekat till att ställa upp för det här ändamålet. Allt har bara rullat på i ljusets hastighet, berättar Mikael Tillman, producent och en av initiativtagarna, i ett pressmeddelande.

Kvällen på Avicii Arena kommer fyllas med framträdanden med några av Sveriges främsta artister som alla medverkar utan att ta betalt och där biljettintäkterna oavkortat går till organisationerna Internationella Röda Korset, Proliska, UN Women Sweden, Fight for Right, Civil Rights Defenders och The Media Initiative for Human Rights.

Artister som medverkar är:

Gina Dirawi
Amason

Peter Jöback
Malena Ernman

Melissa Horn

Wilmer X

Johnossi

Cornelia Jakobs

Miriam Bryant
Ola Salo

Benjamin Ingrosso

Sarah Dawn Finer


Fler artister tillkommer.

– Vi är oerhört glada och tacksamma över det engagemang som finns hos artisterna och hos alla de som till vardags arbetar med liveunderhållning. Såsom managers, bokningsbolag, musiker, crew, security, tekniker, regissörer, riggers, cateringpersonal, evenemangsvärdar, arenapersonal, humpare, formgivare, fotografer och olika partners/företag. Alla dessa som faktiskt ställer upp gratis och möjliggör den här kvällen, avslutar Mikael Tillman.

Biljetterna släpps på fredag den 18 mars kl. 10.00 via helasverigeskramlar.nu samt aviciiarena.se. Alla intäkter går oavkortat till nämnda organisationer. 

LÄS OCKSÅ: Petter auktionerar ut originalomslag – för att stödja ukrainska barnfamiljer


ANNONCE