Nyhet

Lustans Lakejer tolkar Ulf Lundell – hör låten här

GAFFA.se – allt om musik

Lustans Lakejer startade som ett punkband 1978 men valde snabbt en annan väg med frontmannen Johan Kinde i spetsen, och gjorde ett eget slags uppror där de skildrade en glamourös tillvaro av dekadent skörlevnad på eleganta nattklubbar. Deras image stod i stark kontrast till både punkens aggressivitet och proggens politiserade pekpinnar och bandets famösa uttalande om att ”kläderna är viktigare än musiken” retade gallfeber på musiksverige. Kanske bidrog det till att Lustans Lakejer 1981 utsågs till Sveriges bäst klädda band, men med tiden kom uttalandet att överskugga den allvarligare sidan av bandets texter, den som handlade om förlorad kärlek, alienation och glamourens pris. Fansen förstod dock djupet bakom ytan och när bandet våren 1982 gav ut en nyinspelning av debutsingeln Diamanter (Är En Flickas Bästa Vän) så blev den nya versionen en av 80-talets svenska klassiker.

– När Johan Kinde var tolv år gick han till Åkersbergas enda hårsalong med ett exemplar av Ulf Lundells debutalbum Vargmåne och bad frisören att klippa honom i samma frisyr som den Lundell har på omslaget. Fram till dess hade Johan låtit sitt på den tiden ymniga blonda hårsvall växa så långt möjligt, vilket modet på 1970-talet dikterade, så när han nu kom hem med denna betydligt mer modesta frisyr blev hans ömma moder mycket glad, berättar bandet i ett pressmeddelande och fortsätter:

– 'Vem är den här Ulf Lundell?', frågade hon på sin tyska brytning, så Johan fick förklara och visa henne skivomslaget. 'Det verkar vara en väldigt trevlig ung man', konstaterade hon då.

 47 år senare skulle komma att ge ut en coverversion av Ulf Lundells låt Rialto.Den gavs ursprungligen ut 1985 på Ulf Lundells album Den Vassa Eggen. Johan Kinde har enligt ett pressmeddelande älskat låten sedan dess. I samband med att han skapade nya livearrangemang till ett par Lustans Lakejer-låtar inför bandets konserter i december 2021 fick han idén att göra en egen version av Rialto.

Bandet spelade in och mixade låten på fyra timmar 29 december 2021 gjorde en video lika snabbt dagen efter och släppte låten på sociala medier på nyårsafton, ursprungligen tänkt bara som en nyårshälsning till fansen. Den positiva respons som följde fick bandet att tänka om, så nu ger Lustans Lakejer ut Rialto på musiktjänsterna.

– Vi hoppas att även Johans mor får en möjlighet att höra den, någonstans där ovan regnbågen, avslutar bandet sitt gemensamma uttalande.

Lustans Lakejer består idag av Johan Kinde, Christer Hellman, Anders Ericson, Julian Brandt, Fredrik Hermansson och Fredrik Helander. 2022 släpps det nya albumet Mörk Materia.

LÄS OCKSÅ: Sting tolkar sin klassiker Russians – till stöd för Ukraina

ANNONCE