Nyhet

Molchat Doma från Belarus tar tydligt avstånd mot kriget och skänker pengar

GAFFA.se – allt om musik

Postpunk- och sovietwave-bandet Molchat Doma är några av många artister som nu engagerar sig i Rysslands invasion av Ukraina. I vår intervju med gruppen 2020, avstod de från att svara på frågor om politik. I det förändrade världsläget gör de nu ett uttalande i en video på Facebook, tillsammans med texten:

”Kära alla!

Vi är bandet från Belarus – Molchat Doma (”Husen är tysta”), men det är helt omöjligt att vara tyst nu för inget kan rättfärdiga ett krig! Det som sker i Ukraina är en katastrof som påverkar inte bara ukrainarna utan också miljoner människor från Ryssland och Belarus: vi är alla indragna i den här skammen mot vår vilja, trots allt.


Bandet fördömer militära aktioner på Ukrainas territorium och går med i den globala anti-krigsprotesten.

Vi har funderat under alla dessa dagar på hur vi kan hjälpa de krigsdrabbade människorna, och bestämt att en del av inkomsterna från våra konserter i vår kommer gå till deras hjälp.

Om du vill vara en del i att hjälpa Ukraina, kan du göra det här:


Червоний Хрест України (Röda Korset Ukraina, reds. anm.) är en välkänd organisation som jobbar mycket humanitärt, från att hjälpa flyktingar till att träna doktorer.

Nova Ukraine är en non-profit organisation som ger civila allt de behöver, från barnmat till hygienprodukter, kläder och hushållsvaror.

Голоси дітей är en välgörenhetsorganisation som hjälper barn att återhämta sig från psykologiska trauman till följd av krig.


United Help Ukraine är en organisation som ger mat och medicin till internflyktingar i Ukraina. Donera här.

Make Love, Not War!”


Bandet är enligt turnéschemat planerade att spela i Kiev den 15 mars, men har inte uttalat sig om huruvida spelningen blir av eller ej. Molchat Doma spelade i Sverige senast förra året.

LÄS OCKSÅ: Artisterna som strider och hjälper till i Ukraina: "Musiker är fredsmakare, men nu är det inte läge att spela gitarr"

ANNONCE