Nyhet

Pink Floyd tar bort musik från digitala plattformar i Ryssland och Belarus

GAFFA.se – allt om musik

Pink Floyd tar bort delar av sin diskografi från digitala musikplattformar i Ryssland och Belarus. Det skriver bandet på Twitter och tillägger att även hela David Gilmours albumkatalog från solokarriären också kommer att tas bort.

– För att stå enade med världen i att starkt fördöma Rysslands invasion av Ukraina, kommer alla Pink Floyds verk från 1987 och framåt, såväl som alla David Gilmours soloalbum, att tas bort från alla digitala musikleverantörer i Ryssland och Belarus från och med idag, skrev bandet den 11 mars. 

Pink Floyd-verken som tas bort är A Momentary Lapse of Reason (1987), The Division Bell (1994) och The Endless River (2014). David Gilmour har släppt fyra studioalbum under sin solokarriär - det senaste är Rattle That Lock (2015) - som alla tas bort från digitala musikplattformar i de två länderna.

Tidigare i mars gav David Gilmour sitt stöd till Ukraina genom ett meddelande på Twitter:

– Ryska soldater, sluta döda era bröder. Det kommer inte att finnas några vinnare i det här kriget. Min svärdotter är ukrainsk och mina barnbarn vill besöka det vackra landet och lära känna det. Sluta nu innan allt är förstört. Putin måste lämna.

Varför det inte är hela albumkatalogen med Pink Floyd som tas bort är oklart, men det kan bero på upphovsrättsfrågor eller skivbolag. Pitchfork har utan framgång försökt få en kommentar från bandet.

Roger Waters, som lämnade Pink Floyd 1985, har också fördömt Ryssland och Putins invasion av Ukraina i en video på Facebook.

– Jag är äcklad över Putins invasion av Ukraina. Det är ett brottsligt fel enligt min åsikt, det är en gangsters handling, och det borde bli en omedelbar vapenvila, sa Waters i videon som är ett öppet brev till en ung ukrainare.

LÄS OCKSÅ: Roger Waters i öppet brev till ung ukrainare: "Det är en gangsters handling"

ANNONCE