Nyhet

Så här kan du stötta ukrainska artister och labels

GAFFA.se – allt om musik

”Vi har utforskat, lyssnat på och uppskattat den ukrainska musikscenen under lång tid. Den är mångsidig och kreativ, glädjefylld och turbulent, full av energi och enastående personligheter.”

Så skriver Europavox, som är en del av Europavox-projektet 2020-2024, med stöd från EU-kommissionen. Grundsyftet är att hjälpa europeiska musiktalanger att resa och sprida sin musik över hela kontinenten och att hjälpa musikälskare att upptäcka nya artister.

Nu engagerar sig Europavox för att stötta Ukraina i kriget mot Ryssland. I ett pressmeddelande skriver de om den ukrainska musikscenen:


”Med sin egen kultur och sitt egna språk, är den en del av vår tid, av vår era, av vår kontinent. Den är levande, fri. Och måste fortsätta vara.”

I meddelandet har de också publicerat en spellista med ukrainsk musik, som de bjuder in att upptäcka och dela. De uppmanar också till att fortsätta hålla sig informerad och stötta ukrainska artister och människor.


De länkar också till sidor som hjälper till med bistånd, bland andra: https://www.standwithukraine.app/ och https://www.facebook.com/musicexportukraine/

Fler sätt att hjälpa genom musik

Även sajten cdm.link tipsar om hur man kan hjälpa ukrainska artister och var man hittar deras musik. De har delat ett öppet kalkylblad som innehåller namn och länkar till ukrainska artister.


”Det här gjordes till ett dokument med öppen källkod, med intentionen att flera bidragsgivare kan hjälpa till att skapa en direkt inkomst för de som påverkas efter att ha fått meddelanden från vänner. Direkt humanitär hjälp är prioritet!”

Citatet kommer från en av initiativtagarna bakom kalkylbladet, som byggts upp av flera användare, skriver sajten. Kalkylbladet innehåller också länkar till biståndsorganisationer och uppmanar användare att lägga till egna länkar, enbart från ukrainska artister och labels.

Skribenten på sajten uppmanar till att inte kontakta artisterna direkt, utan sprida deras musik och på så sätt bidra med så kallad passiv inkomst, eller bidra till de välgörenhetsorganisationer som artisterna själva tipsar om.


De tipsar om en label som redan finns med, ”ШЩЦ” på Soundcloud, wwwvvvwvvwwv på Instagram. Labeln säger i ett statement till sajten:

”Det är en mix av ukrainsk musik för att hjälpa människor som just nu sitter i skyddsrum, för de som är i civilförsvaret och för tappra ukrainska soldater. Vi är musiker och volontärer. Det finns en hemsida där man kan donera till support för ukrainska volontärer och armén: standforukraine.com.

Det huvudsakliga målet med den här mixen är att sprida ordet om kriget som Ryssland tog till Ukraina, för att visa att människor från hela världen kan hjälpa till och för att visa länkar med sanningsenlig information. Ryssar dödar civila i Ukraina, bombar hus och sprider propaganda. Tillsammans kan vi stoppa dem. Vi har kontaktat radiostationer runt hela världen som kommer att spela den här mixen.”


Sajten tipsar också om skivbolaget Krill Music som i samarbete med ukrainska promotorn Kyiv Dots gjort en särskild release med olika artister som släpps på Bandcamp, där all vinst går till stöd för Ukraina.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Krill Music (@krillmusicofficial)


LÄS OCKSÅ: Molchat Doma från Belarus tar tydligt avstånd mot kriget och skänker pengar

ANNONCE