Nyhet

Stödgala anordnas till förmån för Ukraina – hyllade svenska artister medverkar

GAFFA.se – allt om musik

Kriget i Ukraina har berört många, och det finns flera olika sätt att hjälpa till som både privatperson och företag. Nu arrangeras en stödgala i Stockholm i samarbete med Frälsningsarmén. Ett initiativ av Eric Palmqwist, sångare och låtskrivare, tillsammans med vännen och artisten Magnus Helmner.

– Det är helt overkligt att det är krig i Europa. Jag är ju från Gotland. Vi har mycket gemensamt med Ukraina, inte minst genom Gammelsvenskby i södra Ukraina, där många fortfarande talar svenska. Det satte igång en massa tankar hos mig, säger Eric Palmqwist i ett pressmeddelande.

Vännerna började prata om hur de själva kan hjälpa till och dra in pengar på bästa sätt, och landade i en stödgala. Sedan gick det fort: ett dygn senare hade de ordnat lokal och samarbetspartners i form av biljettåterförsäljare. De första artisterna tackade ja. Ytterligare något dygn senare var programmet klart. Jonathan Johansson, Clara Klingenström, Anna Stadling, Helen Sjöholm och Andreas Mattsson är bara några av dem. Alla inblandade ställer upp gratis.


– Vi är överväldigade. Ofta är det ganska slitigt att dra ihop en sådan här grej, men här har vi hittat hjärtat tillsammans. Frälsningsarmén har en tradition och en tydlighet i sitt sociala arbete. Det spelar ingen roll vad man själv tror, de är bara tacksamma för att alla vill hjälpas åt, säger Magnus Helmner.

Konserten äger rum på Templet, Frälsningsarméns församlingslokal på Östermalm. Spelningen kommer också att streamas via Frälsningsarméns Youtube. Medlen som samlas in går oavkortat till Frälsningsarméns stödinsamling.

– Det som är bra med deras insamling är att de redan har ett fungerande socialt arbete i Ukraina som de nu har steppat upp ytterligare. De har logistik för det som händer. Vi har imponerats av att pengarna används väl till det som folk vill att pengarna ska användas till, säger Magnus Helmner, som förutom att själv vara artist också jobbat som samordnare och projektledare för att stötta utsatta i Stockholm.


Förutom att samla in pengar ser arrangörerna konserten som ett tillfälle för människor att få samlas och mötas.

– Många känner sig ensamma och rädda. Musiken har en come together-känsla, att vi kan få samlas runt den. Och den ger oss möjlighet att få bry sig om det lilla man kan. Det finns ett värde som inte går att mäta i pengar, säger Eric Palmqwist.

Artisterna som medverkar under Hjälp Ukraina! i Stockholm den 20 mars;


Andreas Mattsson

Anna Järvinen

Anna Stadling & Helen Sjöholm


Caroline af Ugglas

Clara Klingenström

Eric Palmqwist


Grant

Jonathan Johansson

Stefan Sundström & Päyam


Östersjön

LÄS OCKSÅ: LISTA: 8 kvinnor som var först i musikbranschen

ANNONCE