Nyhet

Svensk artist presenterar konsert – som sker om åtta år

GAFFA.se – allt om musik

Den svenska pianisten Teodor Wolgers instrumentala musik har streamats över 50 miljoner gånger globalt. På nya EP:n Our True Nature problematiserar han människans kortsiktiga förhållningssätt gentemot naturen. För att belysa detta annonserar han samtidigt ut en konsert på Musikaliska Kvarteret i Stockholm på International Earth Day 2030 – alltså först om åtta år. Biljetter släpps i april i år. 

"Trots en utbredd medvetenhet om klimathotets rådande situation fortsätter enskilda individer, företag och stater runt om i världen att blunda för konsekvenserna av vårt kortsiktiga förhållningssätt gentemot vår planet och dess resurser. Denna oförmåga till omsorg och långsiktighet är något som den neo-klassiska pianistens nya EP kretsar kring", hälsar ett pressmeddelande.

I september 2015 tog FN:s 193 medlemsländer fram en långsiktig utvecklingsagenda och globala mål för hållbar utveckling – Agenda 2030. Planen består av 17 globala mål för hållbar utveckling som syftar till att bland annat stoppa klimatförändringar och skapa trygga samhällen. För att belysa dessa gemensamma mål arrangerar Teodor Wolgers en konsert som kräver samma långsiktighet av sina besökare. 

– Våra försök till att göra oss till ledare över denna plantet håller på att slå tillbaka via den klimatpåverkan det har. Naturen håller nu på med att återställa ordningen med ett nytt gradvis förändrat ekosystem, där vi människor antagligen inte kommer ha någon plats. EP:n Our True Nature kretsar kring vår relation till naturen - och naturens relation till oss. Titeln är en ordlek som anspelar på både ’människans sanna natur’ men också ’naturens sanna ansikte’. Det första spåret Abandoned Places är uppbyggt kring en piano-loop tänkt att motsvara hela ekosystemets innersta grundpuls och på samma gång fungera som en metafor för hur hela mänskligheten behandlar planeten, säger Teodor Wolgers om temat.



Som barnbarn till Beppe Wolgers kan man lätt tro att Teodor Wolgers ägnat sig åt musik sedan barnsben. Men det var först vid 14 års ålder som han började spela piano. Under sin studietid på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm uruppfördes Wolgers första egna neo-klassiska orkesterstycke Dreams på Berwaldhallen. Några år senare släppte han sina första kompositioner på Spotify. 2019 kom först EP-trilogin Memories, Sensations och Hopes och 2020 gav han ut trilogin Notion, Nocturnes och Narratives.

I fjol släpptes debutalbumet Distractions In A Capitalist World, ett instrumentalt konceptalbum som utforskar och ifrågasätter strukturer i vår kapitalistiska samtid. Utöver solokarriären är han även låtskrivare och producent. Den senaste tiden har han jobbat med produktioner för bland annat Janice, Lennixx och Elias. Han har också programlett Kalejdoskop i P2 vid flera tillfällen, senast nu i februari.

LÄS OCKSÅ: Roxette är tillbaka – med nytt namn och i ny utformning


ANNONCE