Nyhet

Urkult släpper fler artister

GAFFA.se – allt om musik

Festivalen Urkults ledstjärna har alltid varit att skapa möjligheter för gränsöverskridande kulturmöten i en anda av fred, kärlek, inkluderande och samförstånd. Detta sker i i Näsåker där musiken är tänkt att bygga broar och riva murar och nu har man släppt fler artister till årets upplaga.

Slowgold är mjuk och jordad rock med texter på svenska. Med drömska sångutsvävningar till ljudet av distade gitarrer bjuder Amanda Werne publiken på eftertänksamma texter till atmosfärisk och suggestiv visrock.Tamikrest betyder vägkorsning och syftar på att bandets medlemmar kommer från olika delar av världen. De består av en ny generation musiker som förnyat ökenrocken. Bandet bildades i staden Kidal i norra Mali, som är ett viktigt kulturcentrum för tuaregfolket. Efter tuaregupproret hade det nomadiska folket under en kort tid sin egna stat Azawad. Området ockuperades dock snart av al-Qaida, med sin extrema tolkning av islamisk lag, vilka i sin tur drevs bort av fransk militär. Denna verklighet utgör grunden i Tamikrests musik. Med ylande gitarrer och vemodig sång om smärta, sorg och stolthet för de kampen vidare med ett hoppfullt budskap om positiv förändring.

Ranarim utgörs av två folksångerskor som möttes och upptäckte att det var så roligt att sjunga tillsammans att det bara inte gick att sluta. Samtidigt, på en annan plats, satt en nyckelharpsspelman och en gitarrist och spelade. När parterna möttes så bildades folkmusikgruppen som skapat sig ett namn för hur de två sångerskorna använder sina röster tillsammans. Det är stundom energirikt, stundom ömsint, men alltid samspelt folkmusik som gäller.Den 4 till 6 augusti går den 26:e upplagan av Urkultfestivalen av stapeln i Näsåker. Sedan tidigare är Gåte, Sara Parkman och Fanfare Ciocărlia bokade.

LÄS OCKSÅ: Jakob Hellman ger stor konsert i Göteborg


ANNONCE