Nyhet

Världens största skivbolag stoppar all verksamhet i Ryssland

GAFFA.se – allt om musik

”Vi stoppar all verksamhet i Ryssland och stänger våra kontor där, med omedelbar verkan. Vi uppmanar till att våldet i Ukraina tar slut så snart som möjligt. Vi ansluter oss till de internationella sanktionerna, och har tillsammans med våra anställda och artister jobbat med grupper från flera länder (USA, Storbritannien, Polen, Slovakien, Tyskland, Tjeckien och Ungern inkluderat) för att stötta humanitärt bistånd i regionen”, säger Universal Music Group till Variety.

En källa berättar för tidningen att anställda på bolaget kommer fortsätta att få lön på obestämd tid, men att artister kommer behöva räkna med att arbetet med inspelningar pausas.

”Russian Authors’ Society”, i Varietys artikel benämnd som ”Russian collecting society for musical works” (RAO), är en rysk ideell organisation som jobbar med att samla och distribuera musikaliska verk och tillhandahålla betalningar av royalties. Enligt Variety har både Storbritanniens och USA:s motsvarigheter ”PRS for music”, och ”BMI Broadcast Music Inc.”, sagt upp sina samarbeten med ryska RAO.


Amerikanska BMI samarbetar också med organisationen CISAC, som är en global, ideell, icke-statlig organisation med syftet att skydda och främja kreatörers intressen.

”Vi jobbar med CISAC på bred front och med insatser som kommer att hjälpa kreatörer i Ukraina och närliggande områden, samtidigt som vi bidrar med humanitärt bistånd”, säger BMI i ett uttalande, enligt Variety.

Sajten uppger också att representanter från storbolagen Sony Music och Warner Music väntas ge besked om sina verksamheter i Ryssland inom 24-48 timmar. Universal, Sony och Warner har alla tre redan donerat pengar till ukrainska hjälpinsatser.


LÄS OCKSÅ: Live Nation stoppar verksamhet i Ryssland

ANNONCE