Nyhet

Debaser firar 20 år med “20 nya favoritband”

Räkna med festival 3 december.

Debaser Slussen i Stockholm har nu funnits i 20 år och detta ska firas med 20 band, 3 december. 

Två scener visar upp en lineup bestående av allt från indiesupergrupper till albumaktuella debutanter. 

Sedan tidigare har det hintats om omskakande elektropunk, thrash metal, indie och warehouse till nytänkande R&B och folkmusik. Idag går man ut med alla namn:


Digi – använder sin röst som verktyg för att kunna berätta sina historier på Lingala. Nu är Digi aktuell med sin tredje singel Lisusu, en låt som handlar om att aldrig ge upp på grund av livets motgångar och att använda sig utav svårigheterna i livet som bränsle för att ta sig framåt.   

Virginia And The Flood – har varit en del av svensk musikhistoria sedan 2019 då hon släppte sitt debutalbum Aqua Duck Down. I det tysta under pandemin har inspelningar, konserter och samarbeten med bland andra Johan Airijoki, Kanot och Toad Venom lett fram till en andra fullängdare i mörkare kostym. Albumet The Dark Lord väntas släppas under våren 2023 via Lazy Octopus.

Lovi Did This – hennes Twin Peaks-pop har redan uppmärksammats runt om i världen och debutalbumet Monsters har legat dubbla veckor på DN:s bästa album just nu-lista. I Lovis band hittar du bland annat medlemmar från MaidaVale, Christian Kjellvander och Katharina Nuttall har producerat.


Hands Down – går från soloprojekt till femmannaband med medlemmar från indie-Sveriges elit. I bandet får Filip Sjögren nu sällskap av Alexandra Andersson (Ember Island), Filip Finado, Felisia Westberg (Ane Brun/Iiris Viljanen) och Josef Ask (Hemp Honey). Den nykläckta konstellationen begav sig i somras ut i Värmlands skogar och den klassiska studion Silence för att spela in sitt första album tillsammans som uppföljare till debuten Paintroller.  

Daniella Binyamin – multitalangen från Degeberga utanför Kristianstad har skrivit för världsstjärnor som Lukas Graham och Zara Larsson. Hennes senaste släpp Out Of Fuel blev Bäst Just Nu-stämplad av GAFFA och under nästa år väntar debutalbumet.

Yikes – Vacation Forevers nya skrud Yikes landar någonstans mellan indie och warehouse-rejv. Enligt honom själv står projektet mer i linje med hans egen kaotiska kärna och monstret inom honom än tidigare projekt.


Kid Vicious – 22-åringen från Norrköping blandar influenser från amerikansk modern rap, den svenska hiphop-scenen och svensk pop. Musiken förklaras som drömsk, kaxig, nostalgisk och modern på samma gång.

Lowheart – den nysläppta debut-EP:n Tied Up handlar om att vara fast på en plats i livet och försöka bryta sig loss. Samlingen utforskar svårigheterna med att växa upp, att vara trött på sina vänner, att göra upp med sig själv och längtan efter äkta kärlek till tonerna av en drömsk popvärld ackompanjerad av skimrande syntar och Agnès Wiklund Pöntinens fängslande stämma.

Lover’s Skit – utan ett officiellt släpp i ryggen och efter en omtalad spelning på Taverna Brillo tidigare i höstas har Lover’s Skits gjort sig ett namn. Den alternativa musiken är en självklarhet för duon som blandar punk, rap, breakbeats och indierock.


Myie – upplockad av BBC1:s Jack Saunders och aktuell som skådis i SVT-serien Försvunna Människor – Myie är en person som syns och hörs lite överallt just nu. Miriam Ingrid är en ung artist från Uppsala som sjunger och skriver indiepop, nu aktuell med sin andra singel Fever Dream som handlar om skvaller och hur man svarar genom att själv fortsätta bidra till snacket. Låten är hämtad från den kommande debutskivan Feel Real som är planerad för släpp i mars 2023.

Izza Gara – den svensk-turkiska vokalisten, dansaren och artisten är ett tillskott till landets R&B- och soulscen. Hennes senaste singel Came To Dance gjordes tillsammans med Venus Anon och placerades bland annat på BBC Radio och andra internationella spellistor.   

Stilla Havet – bandet skapar ett soundtrack till rasande civilisationer och spruckna illusioner. De målar upp en mörk samtid av syntar, laser, rytmer och rök. Just nu arbetar Stilla Havet på sitt kommande album tillsammans med Christian Gabel som också kommer producera det.


Beverly Kills – fortsätter att utforska det drömska i indie och komplexiteten i post-punken. Nu aktuella med sitt debutalbum Kaleido. Bandet har även fått tillökning av en femte medlem.

Weirdest Dream – Daniel Fagerström och Luciano Leiva började spela in musik som Weirdest Dream för några år sedan där utgångspunkten var deras gemensamma fäbless för skivor som spelade på alldeles för låg hastighet. Resultatet blev ett elektroniskt sound någonstans mellan Kraftwerks Franz Schubert och Robert Palmers The Silver Gun.  

Svart Katt – punkbandet som inte riktigt identifierar sig med punkscenen. Nu aktuella med ett självbetitlat nytt album, men trots att tematiken i texterna känns igen så kan man höra en ny riktning i musikens utveckling.


Vero – Stockholmsbaserade trion beståendes av Julia Boman, Amanda Eddestål och Clara Gyökeres träffades när de DJ:ade i Stockholms nattliv och bestämde sig för att starta ett band kort därefter. Efter att ha skrivit på med PNKSLM kom debut-EP:n och sedan dess har de bland annat spelat på Eurosonic, SXSW, Storsjöyran och Trästocksfestivalen. I år släppte trion sitt deubtalbum Unsoothing Interior och deras stil kan jämföras med Sonic Youth, Garbage, Pixies och Elastica.

Memoria – under det kommande året släpps fullängdaren From The Bones. Likt tidigare alster är även detta ett mörkt album som musikaliskt befinner sig någonstans mellan synt och dark wave med texter som rör sig kring tankar om krig, jämställdhet, Me Too, ångest, ensamhet och känslan att vara annorlunda.

Demekech – från Byske, norr om Skellefteå hittar vi Demekech som tagit sitt artistnamn efter sin etiopiska mammas mellannamn som betyder hon som skiner och är stark. Genom rättfram lyrik delar hon nu med sig av sin historia till toner av drömska ljudlandskap med utryck från R&B och folkmusik.


Eternal Evil – thrash metal-kvartetten kom till under vintern 2019 då de etablerade sig live på undergroundscenen fram tills att pandemin tog över. Bandet inspireras av klassisk 80-talsthrash och första fullängdaren släpptes under 2021, följt av en Europaturné.  

Rebecca Sjöberg – tonsatta djurmetaforer och svensk jazz med en twist. Rebecca Sjöberg har främst skrivit musik åt andra under de senaste åren men nu är hon aktuell under eget namn och inom en snar framtid släpps hennes debut-EP – fyra låtar om människor som hon har eller haft en relation till.

ANNONCE