Nyhet

Efter avstängningen – Rosa mannen tillbaka

Den populära YouTube-kanalen Rosa mannen är tillbaka.

Den 4 november stängdes den populära YouTube-kanalen, Rosa Mannen, ner. Rosa Mannen lägger ut äldre tv-material från heminspelade VHS-kassetter, och anledningen till avstängningen var på grund av anmälningar mot två klipp.

Efter att Rosa Mannen, eller Daniel som han egentligen heter, inte kunnat logga in på sitt konto den 4 november upptäckte han att det var på grund av att två klipp blivit anmälda för brott mot upphovslagen.

Klippen som blivit anmälda är från Bryan Adams uppträdanden av Summer Of ‘69 och Cloud Number Nine på Netaid-galan från 1999. Anmälnignen gjordes av anti-piratkopieringsföretaget Web Sheriff, som hjälper bland annat rockstjärnor och artister att skydda upphovsskyddat material. Bland annat Bryan Adams använder sig av Web Sheriff, något som lyfts fram på företagets om oss-sida.


För att YouTube ska stänga av en kanal permanent behövs tre anmälningar. Ett annat klipp som Rosa Mannen publicerat anmäldes i slutet av oktober, då handlade det om ett klipp från 1991 av den serbiske sångaren Đorđe Balašević.

Detta är inte första gången som Rosa Mannens kanal har blivit nedstängd. 2021 kom anmälningar från Viaplay Group, men efter att de anmälda videorna togs bort drog de tillbaka anmälningarna.

Nu är Rosa Mannen tillbaka på sin kanal, och publicerade under tisdagsmorgonen en video där han förklarade vad som har hänt.

– Utan er hade detta inte gått alltså, det kan jag säga. Att det gick så fort också, tack ska ni ha!, säger han i videon.


LÄS OCKSÅ: "LISTA: Här är Rosa Mannens 5 favoritklipp – "känslosamt framträdande"

ANNONCE