Nyhet

Kurt Cobians sönderslagna gitarr såld för fem miljoner

"IF its illegal to Rock and Roll, throw my ASS in JAiL."

Fender Mustangen från 1973, gitarren som Kurt Cobain spelade på under två spelningar under 1989 och sedan slog sönder, har nu blivit såld.

På en auktion arrangerad av Julien’s Auctions på Hard Rock Café i New York den elfte november såldes gitarren för 486 400 dollar, vilket är över fem miljoner i svenska kronor.

Turnén var Nirvanas första USA-turné. Första konserten han spelade på Mustangen var i Chicago och sedan i Wilkingsburg, Pennsylvania där han krossade sönder den i slutet av konserten.

Efter konserten var Cobain hos Sluggo Cawley, medlem i det Bostonbaserade bandet Hullabaloo. Där fick han syn på Cawleys sönderslagna Gibson SG-gitarr, där Cobain föreslog ett byte av gitarrerna, enligt Julien's Auctions.

I en intervju med Innocent Words 2020 återberättar Cawley bytet:

– Kurt frågade mig om han kunde få den trasiga Gibson SGn jag hade på min vägg. Så jag sa, visst men nu har jag inget att ha på väggen. Kurt svarade att han kommer strax tillbaka. Han gick ut till deras van och presenterade en 1973 Fender Mustang för mig som han tyckte var bortom reparation. I en skämtsam gitarrhjältedyrkan frågade jag honom om han kunde signera den åt mig.

På den sålda Mustangen står det: “Yo Sluggo, Thank for the Trade! IF its illegal to Rock and Roll, throw my ASS in JAiL … NIRVANA.”

Tidigare i vår såldes gitarren som Cobain hade i musikvideon till Smells Like Teen Spirit. Den budades hem för nästan 45 miljoner svenska kronor. Mellan 2007 och 2008 ställdes gitarren ut på Experience Music Project i Seattle, Washington.

Se Kurt Cobain på förstöra gitarrer-humör nedan:


LÄS OCKSÅ: "21 anledningar att älska Kurt Cobain"

ANNONCE