Nyhet

Adobe använder AI för video- och bildredigering

Företaget påstår att de nya versionerna ska göra det möjligt att skapa unika, personliga foton och filmer i professionell kvalitet även om användarna saknar erfarenhet eller kompetens av att använda redigeringsprogram.

När videon för TikTok behöver korrigeras eller när de senaste bilderna ska delas på olika sociala medier handlar det ofta om mindre justeringar för uppladdaren, ofta i form av exempelvis färgkorrigering eller trimning. Photoshop Elements och Premiere Elements har i många år varit Adobes alternativ för en enklare hantering av dessa uppgifter. Dessa program är nämligen lättare, och inte minst billigare, versioner av  flaggskeppen Photoshop och Premiere Pro.

Adobe har nu släppt 2023 års versioner av dessa småsyskon som fått till synes omfattande uppgraderingar i form av AI-drivna funktioner, förbättrade animationsfunktioner för fotoredigering, nya effekter för videor, 100 nya ljudspår samt snabbare exekvering av program.

Adobe påstår att de nya versionerna ska göra det möjligt att skapa unika, personliga foton och filmer i professionell kvalitet även om användarna saknar erfarenhet eller kompetens av att använda redigeringsprogram. 87 steg-för-steg-guidade redigeringar som ska, enligt Adobe, göra det enkelt att skapa kreativa bilder och videor. En app har också lanserats som för närvarande endast finns på engelska.


Bland de nya funktionerna hittas till exempel Moving Elements som låter användare lägga till effekter till stillbilder genom att väcka bakgrunder, moln eller vattenfall till liv. Adobe har också adderat nya bakgrunder, mönster och luftrum som användare kan ha till sina foton och videor. Nya kollage- och bildspelsmallar har även tillkommit för att presentera foton på nya sätt. Slutligen har vi Peek-through Overlays som ska skapa en illusion av ett större djup i bilder.

Programmen kan köpas online och kostar runt 900 kronor.

KOLLA IN GAFFAS TECH-SEKTION FÖR FLER NYHETER


ANNONCE