Nyhet

Animal Collective och Santigold ställer in turnéer

”Som turnerande musiker tror jag inte att någon kunde förutse den nya verklighet som väntade oss."

Den amerikanska experimentella indiegruppen Animal Collective meddelar på sociala medier att de ställer in sin turné i Europa och Storbritannien. I ett inlägg på Instagram skriver de bland annat att de kämpat sig igenom det senaste året, efter att flera medlemmar drabbats av covid och de tvingats ställa in flera konserter, med ekonomiska bakslag. De utvecklar sitt beslut:

”I förberedelserna inför denna turnén såg vi en ekonomisk verklighet som helt enkelt inte går ihop och som inte är hållbar. Från inflation, till valutadevalvering, till växande transportkostnader och mycket, mycket mer, kunde vi helt enkelt inte ordna en budget för den här turnén som inte gick minus även om allt gick vägen på bästa möjliga vis. Vi har alltid varit den typen av människor som kämpar oss igenom de svåra tiderna och går upp på scen om hälsan tillåter. Vi väljer att inte riskera vår mentala och fysiska hälsa med den ekonomiska verklighet som den här turnén hade inneburit. Vi hoppas ni förstår och att ni vet om att vi inte tar lätt på ett sådant här beslut.”

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Animal Collective (@anmlcollective)


Utifrån ett liknande perspektiv meddelade också artisten och låtskrivaren Santigold för ett par veckor sedan att även hon ställer in sin kommande turné.

I ett inlägg på Instagram ber hon om ursäkt till alla som köpt biljetter och förklarar vidare:


”Som turnerande musiker tror jag inte att någon kunde förutse den nya verklighet som väntade oss. Efter att ha suttit still (inte kunnat genomföra konserter) de senaste åren, skyndade många av oss musiker, precis som många andra med begränsade inkomster, sig tillbaka så fort det var tillåtet att genomföra konserter. Vi möttes av inflation – bensin, turnébussar, hotell och flygpriser sköt i höjden – med många fullbokade spelställen efter att artister bokat spelningar i samma städer, och positiva provresultat som konstant avbrutit spelscheman med katastrofala ekonomiska konsekvenser. Allt det ovanpå redan tömda mentala, spirituella, fysiska och emotionella depåer av att bara ha tagit sig igenom de senaste åren. Några av oss klarar helt enkelt inte av det.”

Flera andra artister har kommenterat Santigolds inlägg. Danska skriver: ”Yep” och ”Älskar dig för alltid, tack för att du delar det här superviktiga meddelandet.”

Kilo Kish skriver: ”Älskar dig! Vi känner alla så här.” Lily Allen kommenterar: ”Det är brutalt där ute. Jag beklagar Santi. Älskade ditt brev dock och ser fram emot att höra mer om verkligheten bakom musikindustrin, du har rätt, vi pratar inte nog om det.”


Svenska Lykke Li kommenterar också: ”Jag känner med dig och känner exakt samma sak.”


LÄS OCKSÅ: TAKIDA-TURNÉ FLYTTAD – SÅNGAREN SJUKSKRIVEN

ANNONCE