Nyhet

Loretta Lynn är död

Den 90-åriga countryveteranen somnade in på sin ranch i Tennessee.

En av countryns största – och ett stycke vandrande amerikansk kulturhistoria – har gått bort. Loretta Lynn är död, 90 år gammal, enligt Lynns familjemedlemmar i ett pressmeddelande som skickades ut igår. I det står det bland annat:

“Vår kära mor, Loretta Lynn, somnade lugnt in morgonen den 4e oktober, hemma på sin älskade gård i Hurricane Mills.”

Lynn föddes i Kentucky 1932 som dotter till en kolgruvarbetare, och just Coal Miner’s Daughter blev titeln på båda hennes hits; en självbiografi från 1976 och en film om hennes liv med Sissy Spacek i huvudrollen fyra år senare.


Lynn gifte sig första gången som 15-åring, fick sin första gitarr några år senare, och debuterade med singeln I’m A Honky Tonk Girl 1960. Tre år senare följde debutalbumet Loretta Lynn Sings, och resten är – bokstavligen – historia. 

Loretta Lynn skrev de flesta av sina hits helt själv och blev en symbol för female empowerment långt innan begreppet myntades. Så sent som förra året släppte hon albumet Still Woman Enough där ett antal yngre kollegor gästspelar.

"Still Woman Enough lever i den mån upp till sitt namn och står som en gripande påminnelse om vad country kan göra när den är som bäst," skrev GAFFA Danmarks Espen Strunk, om Loretta Lynns sista skiva, delade ut betyget 5 av 6 och fortsatte:


"Det är fyra ackord och själva sanningen – som en vis man en gång sagt – och det är väl därför kolgruvedottern från Kentucky lyckas komma in i hjärtat på en hälften så gammal recensent i Århus en ruggig dag i mars 2021. [...] Det här är old school i ordets bästa bemärkelse och kan inte bli mer autentiskt: Här hemma är kollegan Dolly Parton möjligen mer känd, men hennes 14 år äldre kollega Lynn framstår otroligt nog som ännu mer relevant och vital på denna sällsynta pärla av ett countryalbum.”

Vila i frid, Loretta Lynn.




ANNONCE