Nyhet

Marie Fredrikssons garderob auktioneras ut till välgörenhet

"Under hela sitt liv hade Marie en stark empati för människor som har det svårt."

Marie Fredriksson (1958–2019) är en av Sveriges mest folkkära och internationellt kända artister. Tillsammans med Per Gessle bildade hon den internationella framgångssagan Roxette, och var dessutom en hyllad soloartist med ikoniska låtar som Sparvöga och Ännu Doftar Kärlek

“Marie var också en erkänd stilikon, som med sitt korta, blonda hår och säregna tajta rockstil, inspirerade hela generationer”, skriver Stockholms Stadsmission i ett pressmeddelande.

Samma organisation låter nu hälsa att delar av Marie Fredrikssons privata modegarderob auktioneras ut med start 28 oktober och till förmån för människor som lever i utsatthet. Bakom initiativet står Maries familj.


– Under hela sitt liv hade Marie en stark empati för människor som har det svårt, säger Mikael Bolyos med familj i ett pressmeddelande och fortsätter:

– I sin biografi Kärleken Till Livet berättar hon om sin egen uppväxt under mycket knapra förhållanden. Det är därför vi i familjen beslutat att låta en del av Maries ägodelar bli till nytta för andra genom detta samarbete med Stockholms Stadsmission. Vi är övertygade om att detta är i linje med vad Marie skulle vilja och vi hoppas detta kan generera ett tillskott till Stockholms Stadsmissions viktiga arbete för att hjälpa människor i utsatthet.

Ett 50-tal av popstjärnans privata plagg kommer att auktioneras ut via Tradera, bland annat klänningen Marie bar då hon uppträdde på Prinsessan Madeleines bröllop 2013. Men man hittar även en dubbelknäppt kappa i mjukaste kashmir (syns högst upp till höger i bild). Just denna kappa berättar Marie Fredriksson om i sin självbiografi Kärleken Till Livet (2015). I ett stycke går hon in på att hon under sin uppväxt aldrig kunde köpa saker och att det har präglat henne. När hon sedan gjorde succé och kunde börja spendera pengar kom en revansch-känsla på köpet.


”Jag minns till exempel när Micke och jag var i Milano, i en Armaniaffär. Jag provade två kappor, den ena kostade 25 000 kronor och den andra 27 000. Det var svårt att bestämma sig för vilken jag ville ha. Jag frågade expediten som tyckte att jag skulle ta den dyrare av dem. – Äsch, jag köper båda, tyckte jag. Du skulle se minerna på folk i affären!”

Auktionerna pågår 28 oktober - 27 november och läggs upp här.

ANNONCE