Nyhet

USB-C blir ny EU-standard för samtliga elektronikprodukter på marknaden

En ny lag har röstats fram och kommer att gälla i EU inom en relativt snar framtid.

“Älskling har du sett min mobilladdare? Nej inte den! Den där har ju micro-USB!”. Ja vem tusan har inte tröttnat på kabeltrasslet där hemma? Och samtidigt är vi nog lika många som irriterat oss över att olika tillverkare jobbar med olika kontakter när det kommer till att strömförsörja alla våra olika teknikprylar som mobiltelefoner, surfplattor, hörlursetuier, digitalkameror, handkontroller till spelkonsoler och även våra bärbara datorer. 

Om man ska tro EU-parlamentets chefsförhandlare (och det kanske man borde?), Alex Agius Saliba, är den här typen av problematik snart ett minne blott. En ny lag har nämligen röstats fram som innebär att USB-C blir den nya kontakten som kommer att gälla i EU inom en relativt snar framtid. Genom att hålla upp en mindre myrstack av kablar i ena handen och en USB-C-kabel i den andra illustrerade också Saliba lagstifningen med orden ”Det här är dåtiden, det här är framtiden”.

Bortsett från att göra vardagen lite mindre krånglig för alla elektronikkonsumenter så innebär också lagstiftningen en minskning på 11 000 ton av elektronikavfall per år. 


Från och med hösten 2024 kommer lagen införas för samtliga enheter förutom datorer som dröjer till 2026. Med andra ord lär alltså ännu färre i framtiden stå och dregla över de klassiska skatboen, bestående av olika laddare och kablar, som ofta går att hitta i second hand-affärer och på loppmarknader.

Läs mer GAFFA Tech-nyheter här

ANNONCE