Nyhet

Nirvana-baby går lottlös i omslagshärva

Fallet Spencer Elden vs Nirvana är avslutat.

Redan i augusti 2021, 30 år efter Nirvana-klassikern Neverminds release, stämde Spencer Elden (bebisen på omslaget) gruppen. Elden menar att skivomslaget gett honom en livslång skada. Stämningen innehåller bland annat punkter om barnpornografi och sexhandel, och det känslomässiga och fysiska obehag som omslaget har orsakat. Den nämner också att omslaget påverkat Eldens förmåga att tjäna pengar samt har resulterat i utgifter för medicinsk och psykologisk behandling.

Dessutom anklagar han Nirvana för att ha tjänat miljontals dollar på honom utan att han själv fått någon ersättning. Nirvana betalade 200 dollar för bilden, och Elden menar att det aldrig skrevs ett kontrakt när hans föräldrar godkände användningen av den.

Nu har dock den idag 31-årige Eldens krav avvisats vid en domstol. I ett åtta sidor långt dokument framgår det att Eldens anklagelser kommer för sent. Han hänvisas till ett så kallat ”statute of limitations” som anger en tioårig preskriptionstid för fall som Eldens.

Enligt New York Times har domstolen förutom preskriptionstiden noterat att Elden flera gånger kompenserats för att återskapa omslaget, och att han även tatuerat in albumets titel Nevermind över bröstet.


Spencer Elden var fyra månader gammal när hans fars vän – fotografen Kirk Woddle – betalade 200 dollar för att fotografera honom i poolen.


ANNONCE