Nyhet

Konserter inställda efter Roger Waters Ukraina-utspel

"Han kan hellre spela i Moskva."

Pink Floyd-legendaren Roger Waters uttalanden om Ukrainakriget kan ha lett till två avbokade konserter i Polen, skriver BBC.

Utspelen man syftar på är de som Waters skrev i ett öppet brev till Olena Zelenska, Ukrainas första dam, i början av september. Här menade han bland annat att "extrema nationalister i Ukraina hade lett landet ut i det katastrofala kriget". Vidare menade han att president Zelenskyj inte hållit sitt löfte, att skapa fred i Donbass-regionen.

Flera har reagerat på uttalandena och undrat varför artisten inte nämnde Rysslands ansvar för kriget. Bland annat Ukrainas första dam tog själv till Twitter: "Roger Waters, du borde efterfråga fred från presidenten i ett annat land", skrev hon.

TVÅ KONSERTER INSTÄLLDA

Konsertarrangören Live Nation Polen har bekräftat att de tidigare planerade spelningarna med Roger Waters nu är inställda, men har inte gett någon anledning till varför.

BBC kopplar avbokningen till borgmästaren i Krakow, Łukasz Wantuch, och hans offentliga uttalanden om att bojkotta konserterna på grund av Roger Waters synpunkter på Ukrainakriget. Enligt Aftenposten konstaterar borgmästaren att "det vore synd för vår stad att låta Roger Waters, en öppen supporter av Putin, få spela här" med fortsättningen: "Han kan hellre spela i Moskva."

Enligt ny information kommer Krakows politiker under nästa vecka rösta om att göra Roger Waters till en persona non grata i staden. Detta kan också ha påverkat beslutet att ställa in konserterna.

I vissa polska medier rapporteras det också att Roger Waters själv själv ska ha ställt in konserterna i Krakow, men detta förnekar stjärnan på sin Facebook-sida. "Roger Waters ställde inte in Krakow-konserterna", står det innan han kommer med flera anklagelser mot Krakows borgmästare Lukasz Wantuch och ber honom att "leave the kids alone".

"Jag har sett fram emot att att dela mitt budskap om kärlek till det polska folket", skriver han vidare.

15 april tar Roger Waters sin This Is Not A Drill-turné till Stockholms Tele2 Arena.

LÄS OCKSÅ: Roger Waters öppna brev till Putin
ANNONCE