Nyhet

Blixa Bargeld och Nils Frahm tonsätter musikdrama om Carl Fredrik Hill

Lundakonstnären och en av Sveriges främsta landskapsmålare, Carl Fredrik Hill, uppmärksammas i ett kommande musikdrama på Malmö Live.

Konstnären, född 1849 och död 1911, led av diagnosen paranoid schizofreni sedan 30-årsåldern, vilket påverkade hans konstnärskap och motiv. Nu sätts ett musikdrama upp för att uppmärksamma konstnärens liv, enligt P4 Malmöhus.

Föreställningen byggs på de verk han producerade under sin sjukdomsperiod. För musiken står Blixa Bargeld från avantgardebandet Einstürzende Neubaten tillsammans med pianisten och kompositören Nils Frahm.

Karin Karlsson, programchef på Malmö Live, berättar för P4 att uppsättningen blir ett allkonstverk, med musik, bilder och en sexmannakör. Föreställningen produceras också tillsammans med danska teatergruppen Hotel Pro Forma.


– Jag tycker att det är väldigt relevant för vår samtid. Det handlar ju delvis om att han genom sina bilder har kunnat gestalta psykisk sjukdom, och genom hans konst så tror jag vi kan få syn på hur det är att leva med en så allvarlig sjukdom, säger Karlsson till P4.

Föreställningen Flammenwerfer får urpremiär på Malmö Live i mars 2024.

 


LÄS OCKSÅ: MAGGIO OCH LINNROS-MUSIKAL FÖRLÄNGS PÅ KULTURHUSET STADSTEATERN

 

 


ANNONCE