Nyhet

GRAMMIS 2023: Allt du behöver veta inför kvällens gala

Den 40:e upplagan av Grammis äger rum ikväll på Annexet i Stockholm. Här sammanfattar vi allt du behöver veta inför den stora festen och var du kan följa galan.

Värdarna för årets gala är programledaren och kulturjournalisten Amie Bramme Sey och Pelle Almqvist, frontfiguren i rockbandet The Hives. Galan och prisutdelningen direktsänds klockan 20:00-22:00 på TV4 Play och Sjuan.

– Jag har både vunnit och delat ut drösvis med Grammisar genom åren och därför kändes det kul för mig att ta steget ut och helt enkelt vara värd för galan, säger Pelle Almqvist i ett pressmeddelande.

Kvällens festligheter kommer att firas med framträdanden av populära artister som Zara Larsson, First Aid Kit och Jonathan Johansson. Alla dessa stjärnor har tidigare vunnit Grammisar, med Zara Larsson som ledande med tre statyetter från 2018 års gala.


Ytterligare artister som ska uppträda inkluderar Johnossi, Stor med Moonica Mac och Orphée Noah. En del av kvällens underhållning kommer även att vara ett medley där nykomlingarna Bell, Cornelia Jakobs och Olivia Lobato ger sin tolkning av andra artisters låtar.

Grammisgalan har arrangerats årligen av Ifpi Sverige, musikbolagens branschorganisation, sedan 1969. Syftet med prisutdelningen är att erkänna och belöna svenska artister, musiker och kreatörer som har gjort intressanta produktioner under året. Grammis har ambitionen att fungera som en symbol för en bred och artistiskt ambitiös svensk musikproduktion och stimulera kvalitet, kreativitet och bredd inom svenskt musikliv.

Juryn för Grammis består av cirka 80 personer med bred musikkunskap eller specialistkunskap inom en eller flera musikgenrer. De flesta av jurymedlemmarna arbetar professionellt med musik. Det slutliga juryns urval beslutas av Ifpi Sverige och en årlig förnyelse av juryn eftersträvas. För att kunna bli nominerad till Grammis krävs att artisten är svensk medborgare eller fast bosatt i Sverige.


Flest nomineringar har Tove Lo (fyra nomineringar), samt Cleo, Ghost, Jonathan Johansson och Viagra Boys med tre nomineringar vardera. Du kan se hela listan här

LÄS OCKSÅ: The Hives släpper nytt album – första på över ett decennium 

ANNONCE