Nyhet

Countrystjärna anklagas för rasism efter kontroversiell musikvideo

Den amerikanska artisten Jason Aldean har hamnat i blåsväder till följd av en av sina senaste låtar.

Låten Try That In A Small Town släpptes redan i maj, men det är först nyligen som kontroverser blossat upp, efter publiceringen av låtens musikvideo för några veckor sedan.

I musikvideon syns Aldean bland annat framträda på en plats i Tennessee där en svart man lynchades 1927. Kritiker menar också att låten romantiserar rätten att bära vapen. Samtidigt hyllas låten av andra och toppar listor.

– Låten är etta på Billboardlistan och en av världens mest populära låtar just nu. Videon var onödig att göra på det sättet, säger Mattias Hansson, programledare för P4 Country i Sveriges Radio, till SVT Kultur.


Enligt The Hollywood Reporter ökade strömningen av låten med 999 procent efter att en amerikansk tv-kanal tog bort videon ur sin rotation.

Jason Aldean själv bemötte kritiken i ett inlägg på X/Twitter den 18 juli, där han bland annat skriver:

”Under de senaste 24 timmarna har jag anklagats för att ha släppt en låt som är pro-lynchning (en låt som funnits ute sedan maj) och varit föremål för jämförelsen att jag (direktcitat) inte var nöjd med de omfattande BLM-protesterna. Dessa hänsyftningar är inte bara ogrundade, utan farliga. Det finns inte en enda textrad i låten som hänvisar till ras - och det finns inte ett enda klipp som inte kommer från riktiga nyhetssändningar - och trots att jag kan respektera att andra har egna tolkning av en låt, så går det här för långt."


Se videon till Try That In A Small Town här:


LÄS OCKSÅ: ITALIENS PREMIÄRMINISTER STÄMMER BRITTISKT BAND

ANNONCE