Nyhet

Hård Rock På Export till Mexiko – seriens skapare bjöds in till Sveriges ambassad

”Jag står med ambassadören Gunnar, pratar om Meshuggah och tittar ut i hans trädgård. Där det är fullt av svartklädda metalheads.”

Dokumentären Hård Rock På Export hade premiär på Sveriges Television 2022; en 4 timmars djupdykning i den svenska hårda rockens historia och utveckling. Serien innehåller intervjuer med idag världsberömda band som: Europe, Candlemass, Entombed, At The Gates, Refused, Dark Tranquility, In Flames, Meshuggah, Arch Enemy, Hammerfall, Opeth, Ghost, Amon Amarth, Sabaton, Watain och många fler.

Serien producerades enbart för SVT och har därför aldrig visats utanför Sverige, förrän nu.

I kölvattnet av programsuccén bjöds två av seriens skapare, Magnus Broni och Fredrik Norberg, in av Åsa Hamneståhl, kulturattaché på svenska ambassaden i Mexiko, tillsammans med Candelabrum Metal Fest, för att berätta om arbetet med serien och svara på frågor.


Besöket ägde rum tidigare i veckan och enligt Broni själv var mottagandet positivt.

Hur var responsen under frågestunden?

”Överväldigande! Nyfiket och initierat. Väldigt mycket kärlek. Vi var inbjudna av ambassaden (Åsa Hamneståhl) för att visa klipp och berätta om arbetet med serien. Undrar om det någonsin varit så mycket bandtröjor på en svensk ambassad någonsin?! Sticker ut hakan och påstår i alla fall att det var första gången någon hade corpse paint på en svensk ambassad”, skriver Broni i ett mejl till GAFFA och fortsätter:


”Hade ett riktigt moment på det efterföljande minglet. Jag står med ambassadören Gunnar, pratar om Meshuggah och tittar ut i hans trädgård. Där det är fullt av svartklädda metalheads. Spottar någon tjej Nihilst-tröja. Någon snubbe med Therion på bröstet. Någon Candlemass. Någon Entombed och så vidare. Svårt att inte känna enorm stolthet då alltså.”

Broni berättar att de genomförde uppåt 15 intervjuer under besöket, med både radio, podd, tv och print-media.

”Ännu ett bevis på Sveriges status i musikvärlden”, framhåller han.

Foto: Åsa Hamneståhl
Foto: Åsa Hamneståhl

Vilken fråga fick ni mest?


”’Var det svårt att få alla dessa rock och metal-stjärnor att vara med?’ Svar: Nej, med något undantag, inte alls. Känslan under hela resans gång var ett kollektivt ’äntligen berättar någon om oss och vår kultur’. Ingen som sa det rent ut men från mitt perspektiv: Tänk att kliva av efter ännu en utsåld spelning i Tokyo, Dortmund, San Francisco eller Mexico City och sen läsa ännu en artikel om svenska internationella pop-framgångar. Måste ju kännas lite märkligt tänker jag. Spelar nog ingen roll om man är med i Amon Amarth, Ghost, Dark Tranquility, Opeth, Europe, Ghost, Arch Enemy eller Refused.”

Foto: Åsa Hamneståhl
Foto: Åsa Hamneståhl

Är en fortsättning alternativt en serie om någon annan genre på export aktuell i framtiden?


”Vi gör inte serier med någon tanke på att det ska bli en uppföljare. Så höga hästar hoppar man inte gärna upp på. Däremot finns det gott om storys och subgenres som är värda att berätta om. Det är inget som är bestämt för stunden men vi fortsätter gräva och hoppas få återkomma.”


Vilken är den mest minnesvärda händelsen från inspelningen av Hård Rock På Export?

”Gjorde intervjun med Mikael Åkerfeldt (Opeth) på Historiska museet i Stockholm och när det plötsligt sprakar till i museets högtalare och en röst förkunnar att ’The museum will close in ten minutes - thank you for your visit’, då hade vi babblat om hård rock i fem timmar och var uppenbarligen inte riktigt klara. Ha ha ha ha…”

LÄS OCKSÅ: ALLSÅNG PÅ SKANSEN OCH HÅRD ROCK PÅ EXPORT - TVÅ SKILDA VÄRLDAR VISAS UPP I SVT


ANNONCE