Nyhet

Refused-medlem gör författardebut med spänningsroman

"Tiden i turnébussen var tråkig, men jag ägnade mig åt att läsa och var en riktig bokslukare."

David Sandström är i första hand kanske mer känd som trummis i hardcore-bandet Refused från Umeå. Negar Naseh arbetar som läkare inom psykiatrin och gjorde författardebut 2014 med boken Under All Denna Vinter som blev nominerad till Borås Tidnings debutantpris. Hennes senaste roman En Handfull Vind kom ut 2022.

Nu har paret gjort gemensam sak och släpper spänningsromanen En Bondes Död. För Naseh blir boken en debut inom spänningsgenren, och för Sandström en debut som författare. Litteraturen är något de båda har gemensamt.

– När jag var ung turnerade jag i ett punkband istället för att gå på gymnasiet. Tiden i turnébussen var tråkig, men jag ägnade mig åt att läsa och var en riktig bokslukare. Det är kanske inte så man föreställer sig en stökig tonåring på turné, men så var det för mig. Under långa sträckor kunde jag läsa tre böcker på ett dygn, säger Sandström enligt ett pressmeddelande.


Naseh fortsätter:

– Jag och David läser väldigt sällan samma böcker, men vi brukar sakna samma typer av karaktärer inom litteraturen, så de har vi försökt skapa tillsammans i En Bondes Död.

Boken, som är den första i en serie, utspelar sig i Västerbotten och byn Brännliden. En bonde hittas ihjälfrusen på sin gård och den egensinniga utredaren Marita Widmark tar sig an det olösta fallet.


En Bondes Död uppges vara en landsbygdsskildring som delvis bygger på Sandströms specialintressen; bondekultur och Västerbotten, men beskrivs också som en skildring av "glesbygdens hemligheter och mänskliga skönhet."

Boken släpps den fjärde september.

LÄS OCKSÅ: KLASSIKERN: NYTT OLJUD SOM REVOLUTIONERADE PUNKGENREN


ANNONCE