Nyhet

GAFFA-TECH: Teknikjättar utmanar Dolby Atmos

IAMF är till för hemmets TV-högtalare och soundbars, och ska göra det möjligt för användaren att exempelvis höra fåglar flyga över huvudet vid vanlig hemmatittning.

Det har varit ett sanslöst surr om rumsliga ljudformatet Dolby Atmos de senaste åren. Många är mycket positiva till utvecklingen medan andra menar att det aldrig kommer att slå igenom på allvar. Att en utmanare skulle dyka upp var väl egentligen bara en tidsfråga och nu tycks två giganter slagit sina påsar ihop för att utmana Dolby.

Namnet på den nya tekniken som ska tävla mot Dolby Atmos kallas IAMF, eller Immersive Audio Model and Formats, och har tagits fram via ett samarbete mellan Samsung och Google. Arbetet ska ha inletts redan 2020 när de två teknikjättarna började arbeta tillsammans på Project Caviar, som var startpunkten för idén om ett öppet och royaltyfritt alternativ för HDR-video och 3D-ljud.

Teknikjättarna förklarar på Samsungs hemsida att den nya tekniken bakom rumsligt ljud bygger på tre kärnfunktioner, vertikalt ljud, AI-scenanalys och användaranpassat ljud. Enligt de två företagen ska IAMF säkerställa ett mer realistiskt ljud genom att ge användarna ljudet från alla möjliga håll: framför, bakom, från höger och vänster samt ovan- och underifrån.


IAMF är till för hemmets TV-högtalare och soundbars, och ska göra det möjligt för användaren att exempelvis höra fåglar flyga över huvudet vid vanlig hemmatittning. Tekniken ska också använda AI för att analysera ljudet i scener och på så sätt leverera optimerat ljud för den enskilda scenen.

Kanske kommer vi att kunna uppleva den nya tekniken redan i januari på CES-mässan i Las Vegas, men varken Samsung eller Google har meddelat något om detta.

ANNONCE