Nyhet

Rysk stjärnsångare fick Pussy Riot att slopa tysk festival

"Vi visste inte att det pågick en diskussion och att vi bjöds in att ersätta de ukrainska artister som vägrade delta."

En av Tysklands äldsta kulturfestivaler i staden Wiesbaden drabbas av flera avhopp efter att de anlitat den ryska opera-sopranen Anna Netrebko till festivalen i maj.

Den ukrainska nationalorkestern och en teatergrupp från Kharkiv hoppade båda av i protest, och nu meddelar den regimkritiska ryska gruppen Pussy Riot att de inte heller kommer att uppträda efter att ha bjudits in som ersättare, enligt Kulturnytt i P1.

Netrebko är en av världens mest kända klassiska sångare men har mötts av kritik efter att tidigare ha visat stöd för den ryske presidenten Vladimir Putin, enligt Kulturnytt.


Även festivalledningen i Wiesbaden har mottagit kritik efter bokningen, men festivalchefen Uwe Erik Laufenberg säger till radiokanalen HR att bokningen inte handlar om att provocera, utan om att få besök av en av världens största sångare.

Pussy Riot bemöter händelsen i ett inlägg på Twitter, där de skriver:

”Vi visste inte att Anna Netrebko skulle framträda på festivalen. Vi visste inte att det pågick en diskussion och att vi bjöds in att ersätta de ukrainska artister som vägrade delta. Under sådana omständigheter vill vi inte heller delta. Därför ställer vi in vår konsert i Wiesbaden i solidaritet med ukrainska artister.”


LÄS OCKSÅ: PUSSY RIOT SLÄPPER NY PROTESTLÅT MOT KRIGET


ANNONCE