Nyhet

Creedence Clearwater Revival: John Fogerty sätter stopp för 50 år av stridigheter

"Efter 50 år är jag äntligen återförenad med mina låtar."

Det var ett krig, ett musikaliskt krig som till slut varade i 50 år. Men nu är det över och John Fogerty har vunnit tillbaka sina låtar.

Han har i alla fall köpt rättigheterna till en stor del av låtarna som släpptes i Creedence Clearwater Revivals namn redan i slutet av 1960-talet. Tidigare ägdes 100 % av musiken av Concord. Concord förvärvade Fantasy Records, som bandet ursprungligen var anslutet till.

Fogerty berättar för Billboard att det mest positiva sättet att se på det är att acceptera att han inte har fått allt, men nära. Det är inte en hundraprocentig vinst för honom, men det är bättre än det var. Han säger att han fortfarande är i ett slags chocktillstånd – det känns fortfarande overkligt för honom att han faktiskt lyckats få sina rättigheter.

Det står i alla fall klart på Twitter att en tung sten har lyfts från Fogertys axlar efter att det omöjliga möjliggjordes. Den 12 januari skrev han följande:

Det är inte vilka låtar som helst som Fogerty och teamet bakom Creedence Clearwater Revival stod bakom. De flesta har säkert stött på några av deras många hitsinglar, som Fortunate Son, Bad Moon Rising och Have You Ever Seen The Rain.

Creedence bildades 1959 i El Cerrito, Kalifornien. På relativt kort tid nådde de stora framgångar, men bandet upplöstes bara några år senare, 1972.

Det fanns en period då Fogerty vägrade spela låtar från Creedence Clearwater Revival-eran live för att han var så arg på företaget, Fantasy Records och inte minst deras ägare Saul Zaentz. Men vad har egentligen hänt sedan denna tvist uppstod i första hand?

I grund och botten handlar det helt enkelt om kontraktet bandet skrev på redan på 1960-talet. I ett försök att komma ur kontraktet överlämnade Fogerty rättigheterna till sina låtar till Zaentz 1980, enligt Uncut.

Hur absurt det än låter ställde Fantasy Records Fogerty inför rätta – för att ha plagierat en av sina egna låtar. Solohiten The Old Man Down the Road från 1985 var enligt Zaentz identisk med Run Through the Jungle från 1970. Zeantz ska även ha finansierat sin senare karriär inom filmbranschen med hjälp av sina inkomster från Creedences-katalogen. Nu är musiken tillbaka i rätt ägares händer. Det ska firas:

LÄS OCKSÅ: John Fogerty åker på turné – gör ett stopp i Sverige

ANNONCE