Nyhet

LYSSNA: Explosions In The Sky släpper smakprov – från första albumet på 7 år

Ten Billion People heter singeln som föregår det första studioalbumet på sju år.

Det amerikanska bandet Explosions In The Sky har inte släppt ett nytt studioalbum sedan The Wilderness från 2016. GAFFAs recensent Andreas Fällman tyckte då att bandet äntligen hade lämnat postrocken bakom sig.

Ett utdrag ur recensionen är: "The Wilderness sprudlar av spelglädje men inte i formen av sylvassa tremolon eller happy go lucky-osande arpeggion, utan istället av total behärskning. Om de låtit sig påverkas av sina sidoprojekt eller kanske sneglat på verkligt genreöverskridande band som exempelvis This Will Destroy You ska låtas vara osagt. Men att de släppt sin "tråkigaste" och samtidigt mest spännande skiva är likväl ett faktum." Recensionen i sin helhet kan du läsa här.

Bandet har släppt flera soundtrack till tv-serier och filmer som bland annat Friday Night Lights, Prince Avalanche och Big Bend: The Wild Frontier Of Texas. Det sistnämnda soundtracket från 2021 var länge det senaste livstecknet från bandet och GAFFAs recensent Jim Knutsson beskrev det som "postrockens Vilda Västern". Recensionen i sin helhet kan du läsa här.

Nu kommer en ny singel i form av Ten Billion People som föregår det kommande albumet End som släpps 15 september. Låten kommer att inleda det kommande verket som beskrivs av bandet som gåtfullt och inspirerat av mörkret. 

"Vår utgångspunkt var konceptet med ett slut – döden, eller slutet på en vänskap eller ett förhållande", säger bandet om albumet på Soundcloud och fortsätter:

"Vi fortsatte att känna att albumtiteln i slutändan var öppen för mycket mer tolkning – slutet på en sak eller en tid kan betyda ett stopp, men det kan också betyda en början, och vad som händer efter en sak tar slut kan blekna i jämförelse med vad det blir härnäst."

Nedan kan du se musikvideon till Ten Billion People:



LÄS MER: VÄRLDENS BÄSTA LÅT: Hand i hand med kärleksexplosioner i skyn

ANNONCE