Nyhet

Morrissey kritiserar hyllningar i samband med Sinéad O'Connors död

Det tragiska beskedet att Sinéad O'Connor nyligen gick bort har mötts av hyllningar till artisten, något som Morrissey sätter ner foten kring.

Sinéad O'Connor har dött, 56 år gammal. Dödsorsaken har inte offentliggjorts men polisen har meddelat att artisten hittades död i ett hem i sydöstra London i onsdags, en huvudstad som hon nyligen flyttade till. Det finns ingen misstanke om brott, enligt The New York Times.

Hon gjorde sin albumdebut 1987 med kritikerrosade The Lion And The Cobra och fick sitt stora genombrott 1990 med singeln Nothing Compares 2 U, skriven av Prince och ursprungligen inspelad av hans kortlivade sidoprojekt The Family 1985. Låten finns också med på O'Connors kritikerrosade andra album, I Do Not Want What I Haven't Got, och blev en internationell hit.

Ytterligare åtta album följde där det senaste verket, I'm Not Bossy, I'm The Boss, släpptes 2014. Skivorna fick generellt bra recensioner, men alla sålde betydligt mindre än I Do Not Want What I Haven't Got. O'Connor hyllades för sin intensiva, känslosamma röst och låtar som kunde leva upp till samma breda känsloregister. Men hon drabbades också av många motgångar när hon hamnade i många kontroverser.

1992 gjorde hon ett kontroversiellt framträdande i humorprogrammet Saturday Night Live, där hon under en a cappella-version av Bob MarleyWar protesterade mot sexuella övergrepp mot barn i den katolska kyrkan och visade en bild på dåvarande påven Johannes Paulus II, som hon sedan slet i stycken med orden "Kämpa mot den verkliga fienden".

2018 väckte det också uppståndelse när musikern meddelade på Twitter att hon konverterat till islam och bytt namn till Shuhada.

O'Connor har kämpat med psykiska problem, vilket har lett till många avbrott i karriären. 2020 meddelade hon att hon skulle gå i missbruksbehandling och året efter meddelade hon att hon skulle dra sig tillbaka från musiken – ett uttalande som hon tog tillbaka några dagar senare. 2022 blev hon inlagd på sjukhus efter att ha känt av stor sorg efter sonens död.

Efter Sinéad O'Connors död har hyllningarna till artisten strömmat in. Då väljer Morrissey att ge en känga till musikindustrin. 

"Hon blev av med sitt skivbolag efter att ha sålt sju miljoner album åt dem", skriver han på sin hemsida.

Han säger att hon aldrig blev ointressant och inte hade gjort något fel.

"Hon hade en stolt sårbarhet ... och det finns ett visst hat i musikbranschen mot sångare som inte 'passar in' (detta vet jag alltför väl), och de hyllas aldrig förrän de dör", skriver han och fortsätter sedan:

"Du berömmer henne nu ENDAST för att det är för sent. Du hade inte modet till att stödja henne när hon levde och hon behövde dig".

Han jämför Sinéads bortgång med andra kvinnliga artister som Amy Winehouse, Whitney Houston och Judy Garland.

"Varför är NÅGON förvånad över att Sinéad O'Connor är död?"

Han frågar sig vad man ska göra när man kan se döden som den bästa lösningen.


"Hon var en utmaning, och hon kunde inte bli satt i ett fack, och hon hade modet att tala när alla andra var tysta. Hon blev trakasserad bara för att hon var sig själv. Hennes ögon stängdes till slut i jakten på en själ som hon kunde kalla sin egen." 

LÄS MER:
LISTA: Fem låtar att minnas Sinéad O'Connor med

ANNONCE