Nyhet

Sveriges mest besjungna städer är korade

Den mest spelade låten om en stad handlar dock om en annan än Sveriges mest besjungna stad, vilket är huvudstaden Stockholm.

Enligt upphovsrättsorganisationen Stims statistik från det senaste decenniet så har Håkan Hellströms Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg spelats flest gånger när det kommer till låtar som är döpta efter en svensk stad. Lasse Berghagens Stockholm I Mitt Hjärta och Orups Stockholm kommer på andra respektive tredje plats.

Den förstnämnda har tidigare beskrivits av GAFFAs skribent Jim Knutsson på följande sätt: "Hatkärleken till hemstaden som drar ner honom till botten av ån tar sig form och Håkan ramlar runt som en spårvagn över hela den vackert smutsiga storstaden med mindervärdeskomplex". 

Den första mindre staden på listan dyker upp på fjärdeplats i form av Linnea Henrikssons hyllning till Halmstad. Låten med samma namn som staden beskrivs av Linnea som en kärlekslåt till sin syster som bor kvar. Hon säger till SVT Kulturnyheterna att det "handlar om att hitta stoltheten i att älska stället man kommer ifrån och inte nödvändigtvis behöva vara den som flyttar bort."

– När man skriver om en plats är det rätt fint att man ger folk en ingång till den platsen, eller hur det var att växa upp där, säger hon.

På femte plats finns Somewhere In Stockholm av Avicii.

Och det är huvudstaden som ligger i topp när det istället handlar om Sveriges mest besjungna städer. En logisk följd om man ser till antal invånare är att Göteborg ligger på andra plats, Malmö på tredje och Uppsala på fjärde. Därefter följs inte samma mall utan på plats sju hittar vi till exempel Borås. Hela listan över Sveriges mest besjungna städer hittar du nedan:

1. Stockholm med 858 låtar.
2. Göteborg med 175 låtar.
3. Malmö med 155 låtar.
4. Uppsala med 42 låtar.
5. Luleå med 37 låtar.
6. Örebro med 33 låtar.
7. Borås med 29 låtar.
8. Gävle med 26 låtar.
9. Västerås med 26 låtar.
10. Sundsvall med 24 låtar.
11. Umeå med 22 låtar.
12. Helsingborg med 18 låtar.
13. Norrköping med 12 låtar.
14. Södertälje med 12 låtar.
15. Halmstad med 11 låtar.

Detta enligt Stims statistik mellan 2013-2022 baserat på låtar med städers namn i titeln. Och återgår man till den sistnämnda staden och Linnea Henriksson så förklarar hon att vem som helst kan skriva om vilken stad som helst.

– Uppväxtorterna får en viss laddning, en stad man flyttar till väcker helt andra känslor och det gör även städer man har besökt eller drömmer om att besöka.

LÄS MER: LISTA: Tio låtar som satte Stockholm på kartan


ANNONCE