Nyhet

Ulf Dageby blir årets mottagare av Cornelispriset

"Jag är alldeles förbluffad, det är verkligen en ära. Cornelis har följt mig hela livet", säger Ulf Dageby, vinnare av Cornelispriset 2023.

Cornelispriset är ett stipendium som sedan 1988 delats ut årligen av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne och är idag det största svenska musik- och kulturpriset. En enig jury har beslutat att Cornelispriset 2023 går till kompositören och musikern Ulf Dageby, kanske mest känd som en av frontfigurerna i Nationalteatern.   

"Cornelisprisets jury fattade enhälligt beslutet att denne fantastiska legendar skulle tilldelas priset år 2023. Ulf Dagebys bidrag till den svenska låtskatten kan inte överskattas och han är dessutom en mycket värdig vinnare helt i Cornelis anda", säger Anton Strand, ordförande i Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne, i ett pressmeddelande.

Att Cornelis Vreeswijk har varit och fortfarande är en stor inspiration för Ulf Dageby blir tydligt.

"Jag har sökt stipendiet flera gånger tidigare, då Cornelis varit en stor inspiration hela livet, men trodde aldrig att jag skulle bli utvald. Jag minns tydligt hur jag satt på mitt studentrum i Lund på 60-talet och lyssnade på Personliga Persson och flera andra av de klassiska Cornelislåtarna", säger Ulf Dageby i ett pressmeddelande.

När Ulf blir ombedd att nämna en favoritlåt med Cornelis så tycker han att det är omöjligt, men berättar att den låt han oftast återkommit till är Cool Water - på Gyldende Freden.

Prissumman ligger i år på 750 000 kronor. Pristagaren utses av en jury bestående av representanter för såväl Aftonbladet som Expressen samt en oberoende advokat, som också ska verka som ordförande i stiftelsen. Sedan 2021 är det advokat Anton Strand som innehar denna befattning. Hela proceduren och upplägget för hur stiftelsen ska verka och hur detta stipendium ska delas ut stod stipulerat i Cornelis testamente, så stiftelsen och juryn arbetar utifrån Cornelis vilja. Några av vinnarna genom åren är bland många andra Monica Zetterlund, Mikael Wiehe, Thorsten Flinck, Sven-Bertil Taube, Lill Lindfors, Pugh Rogefeldt, Louise Hoffsten, Lasse Berghagen och 2022 års vinnare Dogge Doggelito.

Årets prisutdelning sker under Cornelisdagen den 27 augusti på Mosebacke vid Södra Teatern i Stockholm, där Ulf Dageby kommer att mottaga årets stipendium och under kvällen kommer även flera liveakter att framträda.

LÄS MER: Hur många gånger får ett band splittras för att sedan komma tillbaka?

ANNONCE