Nyhet

Paul McCartney färdigställer The Beatles sista låt med AI

Att använda artificiell intelligens, eller AI, för att kopiera artisters röster och skapa ny musik är ett debatterat och aktuellt fenomen.

Nu meddelar den legendariska låtskrivaren tillika The Beatles-basisten och sångaren Paul McCartney att han planerar att göra just det.

I en nyligen genomförd intervju med BBC:s Radio 4-program Today Programme, avslöjar McCartney att han med hjälp av AI lyckats ”lösgöra” John Lennons röst från en gammal demoinspelning, och att han på så vis planerar att färdigställa låten.

Paul berättade inte ordagrant vilken låt det handlar om, men mest troligt gäller det en Lennon-låt från 1978 med titeln Now And Then, enligt NME.


Låten är en del av en demokassett som Lennon spelade strax innan sin död 1980. McCartney ska ha fått kassettbandet med titeln Till Paul av Yoko Ono redan 1994, enligt BBC.

Först efter arbetet med Peter Jacksons dokumentär Get Back (2021), väcktes åter idén om att släppa låten, efter att den skrotats till multimediaprojektet Anthology från 1995.

– Han [Jackson] lyckades lösgöra Johns röst från en raspig bit kassett. Vi hade Johns röst och ett piano, och Jackson kunde separera dem med hjälp av AI. Så när vi började jobba med vad som kommer att bli The Beatles sista skiva, var det från en demo som John hade, och vi kunde ta Johns röst och få den att låta ren genom AI:n. Sen kan vi mixa den som man vanligtvis gör, säger McCartney i intervjun och fortsätter:


– Vi blev precis klara och den kommer att släppas i år.

Vidare diskuterade McCartney AI-tekniken som han också använt för att kunna framföra en duett med Lennon under sin senaste turné, och medger att han tycker det är ”läskigt”.

– Det är ganska läskigt men spännande, för det är framtiden. Vi får se var det tar vägen.


Lyssna på hela intervjun här.

LÄS OCKSÅ: META SLÄPPER AI-BASERAD MUSIKGENERATOR

ANNONCE