Nyhet

Kurt Cobains legendariska gitarr säljs för miljoner

"Mannen var arg, och det kände man på scen. Och du kunde känna vilket sätt han skulle behandla sina instrument."

En av Kurt Cobains gitarrer, en svart Fender Stratocaster som han gjort sönder på scen, har sålts på auktion för 6,2 miljoner kronor. Priset översteg förväntningarna, då auktionshuset Juliens initialt beräknat ett värde runt 600 000 kronor. Denna Fender är känd för att den signerades av alla tre medlemmar i bandet Nirvana, och har sedan dess lagats, men är inte längre spelbar.

– Mannen var arg, och det kände man på scen. Och du kunde känna vilket sätt han skulle behandla sina instrument, säger Kody Frederick från Julien's Auctions till nyhetsbyrån AFP (via BBC). 

Förra året såldes en annan av Cobains gitarrer för 44 miljoner kronor. Cobain har en historia av att förstöra Fender Stratocasters under sina uppträdanden. Denna specifika gitarr förstördes under arbetet med Nirvanas genombrottsalbum Nevermind i början av 1990-talet.


Cobain gav bort gitarren till Mark Lanegan, en nära vän och musikalisk medarbetare, under Nirvanas Nevermind-turné i Nordamerika 1992. Gitarren innehåller också en kärleksfull inskription från Cobain till Lanegan, som gick bort förra året. Gitarren signerades med en silvermarkör av Cobain, som ofta stavade sitt eget namn fel, som "Kurdt Kobain".

Enligt auktionshuset är den tidigare ägaren Tony Palmer, men köparens identitet har inte avslöjats. Denna försäljning utgör en del av Juliens pågående tredagarsförsäljning, som också inkluderar minnesföremål från andra musiklegender som Elvis Presley, Freddie Mercury, Janet Jackson och Dolly Parton.

LÄS OCKSÅ: Foo Fighters avslöjar Taylor Hawkins efterträdare


ANNONCE