Nyhet

Svenska artister ökar intäkterna på Spotify

Intäkterna på Spotify ökade med 15 procent under 2022. Allt fler musiker väljer att distribuera sin egen musik och bygga sina karriärer utan traditionella skivbolag.

Svenska artister genererade cirka 1,6 miljarder kronor i intäkter på Spotify under 2022, vilket innebär en ökning med 15 procent jämfört med 2021. Sedan 2017 har intäkterna för svenska musiker på strömningstjänsten nästan fördubblats, enligt nya siffror från bolaget.

Johan Seidefors, musikchef på Spotify Norden, säger till DN att detta tyder på en snabb ökning av utbetalningar till svenska rättighetsinnehavare. Siffrorna visar också att många artister distribuerar sin egen musik. Mer än en fjärdedel av de som genererade över 100 000 kronor under 2022 arbetade inte med etablerade skivbolag.

Seidefors menar att svenska artister idag har både valmöjlighet och kunskap att bygga sin egen framgång och karriär på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Antalet artister som genererade mer än tio miljoner i royaltyer från Spotify under 2022 var mer än dubbelt så många jämfört med 2017. Antalet som drog in över fem miljoner i royaltyer har tredubblats under samma period.


– På toppen händer det också väldigt positiva saker, men det är framför allt i bredden det händer. Att det är fler artister i dag än någonsin som genererar pengar på sin musik. Det är en utveckling som inte avtar, utan det fortsätter att öka, säger Seidefors till DN.

Spotify har tidigare kritiserats för låga ersättningar till musikskapare. Seidefors menar att kritiken grundar sig i okunskap om hur systemet fungerar. Han påpekar att Spotify betalar till rättighetsinnehavare som sedan har avtal med artisterna, och att det idag finns alternativa vägar där artister kan självdistribuera sin musik. 

LÄS OCKSÅ: Efter kampanjen mot kollektivavtal – betalande användare ökar på Spotify 


ANNONCE