Nyhet

Amanda Lind om kulturministerns syn på byråkrati: ”Vi behöver en regering som satsar på kulturen”

"Sveriges kulturliv är komplext med en mängd olika innehållsområden och verksamheterna behöver organiseras på olika sätt."

I helgen diskuterade kulturministern Parisa Liljestrand byråkrati och skattepengar till kultur i Ekots lördagsintervju.

Liljestrand sa då att den nuvarande regeringen ärvt ett kulturdepartement med för många myndigheter, vilket leder till att de pengar som politiken lägger på kultur äts upp av för mycket byråkrati.

I intervjun sa Liljestrand att departementet har 70 myndigheter som behöver bli färre. Senare meddelade hon dock att hon överdrivit antalet, då det egentligen består av 26 myndigheter, enligt SVT Nyheter.


I en kommentar till TT förklarade Liljestrand i efterhand att hon valde ett ”enklare sätt att uttrycka sig” och att hon också avsåg ”bolag, stiftelser och andra institutioner som sorterar under kulturdepartementets ansvarsområde.”

Nu kommenterar den före detta kulturministern Amanda Lind Liljestrands uttalanden. Hon menar att det finns en risk att spetskompetens försvinner om myndigheter slås ihop eller stängs ner.

– Sveriges kulturliv är komplext med en mängd olika innehållsområden och verksamheterna behöver organiseras på olika sätt, så den här processen behöver göras med stor klokskap, säger Lind, som idag är ordförande i kulturutskottet, till Kulturnyheterna.


Vidare menar Lind att problemet med att skattemedel inte når fram inte har med antalet myndigheter eller byråkrati att göra.

– Det stora problemet är att vi behöver en regering nu som satsar på kulturen, efter pandemi och inflation. Och där duckar regeringen helt, säger Lind till SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: NY RAPPORT: MUSIKFÖRSÄLJNINGEN I SVERIGE ÖKADE UNDER 2022


ANNONCE