Nyhet

Rysslands kontroversielle dirigent gör comeback i Kina

Stjärndirigenten Valerij Gergijev har tidigare blivit utkastad ur Kungliga Musikaliska Akademien.

Efter att ha vägrat ta ställning angående Rysslands invasion av Ukraina förra året sparkades Valerij Gergijev som chefsdirigent för Münchenfilharmonikerna samt uteslöts ur Kungliga Musikaliska Akademien som utländsk ledarmot. Han har dessutom uppmärksammats tidigare för att inte tagit avstånd från Rysslands anti-gaylagar. 

Nu i veckan kommer han göra en återkomst i operahuset i Peking, detta tillsammans med Mariinskijteaterns orkester. Det blir den första internationella konserten i Kina sedan de öppnade upp för omvärldens igen efter nedstängningen på grund av pandemin. 

– Det är som att komma hem, sade Gergijev vid en presskonferens enligt CNN, som hänvisar till den statliga kinesiska tidningen Global Times. 


Valerij Gergijev, född 1953 i Moskva, är en av världens mest framstående dirigenter och har varit chefsdirigent för bland annat Mariinskijteatern i Sankt Petersburg och London Symphony Orchestra. I Sverige är han kanske mest ihågkommen för sina besök på Östersjöfestivalen. Hans karriär har präglats av både konstnärlig framgång och kontroverser kopplade till politik.

LÄS OCKSÅ: Ryska T.A.T.U. till Sverige – men Liseberg ser över bokningen

ANNONCE