Nyhet

Spotify lanserar virtuell DJ

Vad som nu lanserats är en ny funktion vid namn DJ, tänkt att hjälpa användare att hitta musik de gillar ur Spotifys gigantiska katalog.

Streamingjätten Spotify har givetvis inte varit sena på att hoppa på det skenande AI-tåg som blivit en av årets absoluta snackisar hittills. Vad som nu lanserats är en ny funktion vid namn DJ, tänkt att hjälpa användare att hitta musik de gillar ur Spotifys gigantiska katalog.

DJ bygger alltså på artificiell intelligens och fungerar som ett verktyg som hittar musik den tror att du kommer att gilla utifrån vad du tidigare lyssnat på. Men DJ gör lite mer än att bara göra spellistor åt dig – vilket Spotify kunnat göra länge – det ger även kommentarer efter varje låt, vilka också genereras av samma artificiella intelligens som ligger till grund för DJ.

Enligt Spotify beskriver dessa kommentarer dina lyssnarvanor men kan även vara roliga fakta om albumet eller låten du lyssnar på. 


Vill du testa DJ behöver du än så länge befinna dig i USA eller Kanada. Du hittar den då under musikflödet där en grön, pulserande cirkel på en klarblå bakgrund representerar den digitala DJ:n. När du klickar på den börjar utvald musik skickas till dig som kompletteras av korta monologer – lite som att lyssna på gammal hederlig radio fast med mindre pladder.

Du kan sedan ändra låtvalet om AI:n gissar fel musik för ditt humör. Det enda man behöver göra är att klicka på DJ-knappen längst ner på skärmen så ska stämningen direkt ändras.

När funktionen når Sverige är ännu oklart. En gissning är att fler rösttyper först behöver utvecklas för att möta kundernas förväntningar.


Tror du att DJ kommer få en stor betydelse eller är funktionen bara ett sätt för Spotify att visa att dom hänger med i tidens anda?

LÄS OCKSÅ: Den högljudda följeslagaren i parken

ANNONCE