Nyhet

Svenska elever remixar Avicii för mental hälsa

I ett projekt där nästan 500 skolor deltar får elever möjligheten att remixa Aviciis musik och lära sig om mental hälsa.

”Skolprojektet Make Music Matter! STORIES #ForABetterDay fokuserar på musik, kreativitet, digital teknik och ungas välmående. I projektet behandlas bland annat historien om Avicii, där elever får möjlighet att göra remixer utifrån originalstemsen av artistens största låtar i egna musikproduktioner”, skriver Make Music Matter.

Göran Nikolausson är initiativtagare till Make Music Matter som ligger bakom projektet STORIES #ForABetterDay.

– Avicii på något sätt demokratiserar musik som uttrycksform för att han jobbar väldigt mycket med digitala verktyg som är enkla att lära sig och möjliggör för vem som helst att kunna uttrycka sig med. Att han dessutom drabbades av psykisk ohälsa och tragiskt gick bort på grund av detta, tror jag gör att många unga kan identifiera sig med att vem som helst kan drabbas av psykisk ohälsa, säger Nikolausson till Kulturnytt i P1.


Eleverna från de deltagande skolorna får möjligheten att leka med och forma om Aviciis låtar. Tanken är att det ska väcka skaparglädje men också öppna upp för samtal om mental hälsa. Nikolausson berättar vidare för Kulturnytt att skolor i utsatta områden är underrepresenterade i projektet, och att det krävs en långsiktig insats för att nå ut till fler.

LÄS OCKSÅ: FIRST AID KIT FÅR ÅRETS MUSIKEXPORTPRIS

ANNONCE