”Det är bra för både musiker och folk som bokar musiker, men också för privatpersoner för att kunna se vad som finns i stan”
– Hela tanken med det här projektet är att det ska fungera som en portal för typ eventbokare. Om du tänker ”jag vill boka den här artisten till Norrköping, vad har jag att välja på?”, så samlar vi den datan på ett ställe.
Citatet kommer från utvecklaren Simon Hedlund, Executive Officer Of Business And Technology på Shader Sweden. Han har i samarbete med Norrköpings kommun tagit fram en visualisering av stadens kulturscener i projektet Visual Stages.
– Det är en ganska enkel sajt. Det är också roligt som privatperson att kunna ta reda på var det finns musik och kulturställen att gå till. Det kan jag känna är väldigt kul som kulturintresserad är att man tänker ”just det, det var längesen jag var nere på Hallarna och kikade, undrar vad som händer där”, och så kollar man in där och ser att de kanske har gig på fredag, och så upptäcker man grejer, säger Simon till GAFFA.
Den som besöker sajten möts av en karta över Norrköping. Där finns också en titel-ruta med navigationspilar och en sektion med information om den valda platsen. Använder man pilarna förflyttas man mellan de olika byggnaderna i staden, och får samtidigt en översikt ihop med bilder på stället och en kort informationstext. I informationstexten får man bland annat veta vad det är för ställe, hur stor publikkapacitet det har, vilka typer av event som arrangeras, om det erbjuds mat och dryck, samt en länk till platsens hemsida.
– Det är ett ställe som samlar information för att man ska få en känsla för vad finns. Det som är lite gött är att du kan fortfarande använda Googles funktioner, till exempel den lilla orangea gubben nere till höger som du kan dra ut för att se hur det ser ut runt scenerna, var man kan parkera bilen för att lasta ut stärkare eller vad det nu kan vara. Om man har en scen vald och klickar på bilden uppe i högra hörnet kan man också titta på hur ser det faktiskt ut där inne, förklarar Simon och fortsätter:
– För större ställen, typ De Geerhallen eller vad det nu kan vara, finns det vissa data och regler kring hur bokningar fungerar, så det håller vi också på att ta fram.
Idén till Visual Stages kommer från ett tidigare projekt, där Simon gjorde en visualisering av flöden med hjälp av 3d-grafik åt en kund. Norrköpings kommun fattade tycke för konceptet och arbetet med att överföra det för att kartlägga livescener satte igång.
Vad tänkte du när du fick höra om förslaget?
– Kul! Kultur är ju gött. Det är ju bra för både musiker och folk som bokar musiker, men också för privatpersoner för att kunna se vad som finns i stan. Så jag tycker det var jättekul att få kombinera 3d-datorgrafik, som jag tycker är roligt att jobba med, tillsammans med det kulturella liksom. Det är jätteroligt.
Vad tror du att Visual Stages kan ge på sikt?
– För musiker och bokare som det ju är riktat till, så hoppas jag att det ska göra det lättare för folk att kunna boka gig så att det ska bli fler spelningar i Norrköping. Och för oss kulturintresserade att det ska bli lättare att hitta fler scener och grejer att gå på. Just nu är det bara för Norrköping men skulle fler vara intresserade så är det absolut öppet för att bara smacka på en ny stad.
I skrivande stund finns portalen tillgänglig via en testdomän som så småningom kommer att gå live på Norrköpings kommuns hemsida. Tjuvkika på Visual Stages här.
LÄS OCKSÅ: DEN STORA MUSIKFESTEN KATAPULTEN FLYTTAR TILL ÖREBRO