Nyhet

Record store day firas världen över – här är alla vinylsläpp

Dagen för alla musikentusiaster och uppmärksammandet av den fysiska skivbutiken är här.

Lördagen den 20 april är det återigen dags för Record store day. Evenemanget som grundades i USA 2007 har spridit sig världen över och blivit ett globalt fenomen. Den anordnas för att uppmärksamma och hedra den fysiska skivbutiken och skivkulturen och varje år trucks ett visst antal skivor specifikt för evenemanget. En lista ges ut, innehållande de titlar som kommer att förekomma i medverkande butiker, ingenting går att förbeställa utan kan endast köpas på den faktiska dagen. Syftet är att ge alla samma möjlighet att hitta sin favoritskiva i butiken.

Evenemanget hålls traditionsenligt den tredje lördagen i april och har blivit en viktig dag för oberoende skivbutiker. 2023 såldes 1 426 miljoner album, bara i USA, vilket var den högsta siffran på 15 år, enligt Billboard. Förutom skivor anordnas under RSD också quiz, spelningar och annat kul och i Sverige deltar mellan 30 och 40 butiker från runtom i landet.

Svenskar på listan för i år är bland annat Dr. Albans It's My Life och The Hives livealbum Lex Hives and A Midsummer Hives Dream från 2012 i New York.


Läs mer om eventet och listan på Record store days hemsida.

LÄS OCKSÅ: BÄST JUST NU: Drunknar i 90-talsnostalgi

ANNONCE