Nyhet

Karin Dreijer jobbar på hemligt projekt på svenska

Karin Dreijer som är känd för sitt arbete med The Knife och Fever Ray avslöjar nu att hen jobbar på ett hemligt projekt på svenska.

Musikjournalisten och författaren Fredrik Strage har tidigare beskrivit Karin Dreijer som "det bästa som hänt svensk musik sedan elektricitet". Sedan han startade sin podd Hemma Hos Strage för sju och ett halvt år sedan har han försökt få Karin som gäst, men först nu lyckades han. I avsnittet som kallas Karin Dreijer Om Kärlek & Död så berättar hen bland annat om ett besök på Readingfestivalen 1995, när hen fortfarande var frontfigur i indierockbandet Honey Is Cool.

– Det var fantastiskt. Vi tappade bort vårt tält. Vi såg Hole och Sebadoh. Courtney Love var så cool. Och hennes röst! Jag har försökt, men jag kan inte growla så. Jag övar på det ibland, säger Karin Dreijer.

Karriären gick sedan vidare med elektronisk pop, först genom duon The Knife, som hen grundade med sin bror Olof Dreijer, och sedan som soloartist under namnet Fever Ray. I intervjun kommer de även in på det första bandet Karin hade innan Honey Is Cool. Då sjöngs det Tom Petty-tolkningar med gruppen Virginia under högstadiet. Något som kan låta oväntat om man inte känner till att Honey Is Cool tolkade Rod Stewarts Baby Jane.


Fever Rays senaste album, Radical Romantics, framröstades av GAFFAs redaktion som årets tredje bästa svenska album från 2023. GAFFAs recensent Andreas Trella delade ut högsta betyg och skrev bland annat: "Om Dreijer lyckats konkretisera begreppet 'romantisk kärlek' genom Radical Romantics är inte helt klart. Kanske har begreppet snarare blivit mer lömskt nu än någonsin tidigare. Men är det något Dreijer lyckats konkretisera med albumet så är det ett elektroniskt mästerverk." Du kan läsa recensionen i sin helhet här. I podden Hemma Hos Strage berättar Karin bland annat om hur samarbetet med Nine Inch Nails kom till på detta album.

Hen berättar i övrigt om ickebinär identitet, hur Cyndi Lauper var den första musikaliska förebilden och om hur det var att ha Håkan Hellström som trummis i Honey Is Cool. Men den största bomben är när hen i förbifarten nämner att hen jobbar på ett nytt projekt på svenska som är hemligt än så länge.

– Engelska har väl varit nåt, ett mer så här poetiskt språk. Att det är skönt för mig att ha det, att det blir ett extra filter liksom. Fast sedan så håller jag faktiskt på, jättehemligt, men ett svenskt projekt, säger Karin och skrattar och fortsätter:


– Men det vet jag inte om det någonsin kommer att bli färdigt. Men jag har börjat, börjat försöka skriva på svenska. Men det vet jag inte om det någonsin kommer att ges ut.

Det avslöjas att det inte kommer att vara inom ramen för soloprojektet Fever Ray, eftersom hen då sjunger på engelska.

Strage ställer frågan när det svenskspråkiga projektet kommer att genomföras.


– Det vet jag inte. Det får vi se om det blir bra, svarar Karin och fortsätter sedan med att svara på följdfrågan om hen har ett eventuellt arbetsnamn för projektet:

– Ja, men det är hemligt.

Det avslöjas också att det inte kommer att ske några jubileumsaktiviteter för att det i år är 25 år sedan The Knife grundades. Duon kastade in handduken 2014.


Fever Ray spelar på Cirkus i Stockholm den 10 och 11 mars.

Nedan kan du lyssna på poddavsnittet i sin helhet:LÄS OCKSÅ: GAFFA-redaktionen: Här är 2023 års bästa svenska album

ANNONCE