Nyhet

Orgel byter ackord efter två år – spelar 639 år lång låt

Sedan 2001 finns en specialbyggd orgel i Halberstadt, Tyskland, vars syfte är att framföra en låt så långsamt som möjligt.

Låten ifråga, Organ2/Aslsp (As Slow As Possible), skrevs av den minimalistiska kompositören John Cage 1987, med just avsikten att framföras så långsamt som möjligt. Premiärspelningen av stycket samma år varade i 30 minuter.

Men enligt Stereogum är tanken att orgeln i Halberstadt ska hålla på mycket längre än så. Gruppen bakom projektet, The John Cage Organ Project, planerar för att stycket ska framföras ända till år 2640, det vill säga 639 år från det att första tonen spelades och projektet drog igång 2001.

Anledningen till att låten framförs under just 639 år grundar sig i Halberstadts historia. Enligt projektets hemsida byggdes den första orgeln med ett klaviatur på 12 toner i stadens katedral år 1361. Vid millennieskiftet 639 år senare, och fram till idag, utgår en stor del av den moderna musiken från samma sorts skala.


I måndags bytte orgeln ackord för första gången på två år, och ett extra rör adderades för att skapa ett nytt sound. Nästa ackordsbyte förväntas ske den 5 augusti 2026.

I ett klipp på Facebook berättar NPR mer om orgeln och dess historia. Se det här.

LÄS OCKSÅ: MARCUS WANDT GÄSTAR NY DANSLÅT – PÅ VÄG UT I RYMDEN


ANNONCE