Nyhet

Wintersuns nya album klart – släpper efterlängtad uppföljare

”Det här albumet har varit den största utmaningen i mitt liv och jag är fortfarande förvånad över att det äntligen är färdigt”

Det finska metalbandet Wintersun grundades 2003 av multiinstrumentalisten och sångaren Jari Mäenpää som ett sidoprojekt till folk-metalbandet Ensiferum.

Med storslagna och melodiska arrangemang spelade Mäenpää in den självbetitlade debuten mer eller mindre på egen hand under 2003-2004. Två år senare påbörjades arbetet med uppföljarna Time I och Time II, som inledningsvis var tänkta att bli släppas som ett album.

Men efter en period med tekniska problem och förseningar meddelade bandet 2008 att Time I satts på paus under obestämd tid. Först 2012 kom beskedet att Time I och II skulle delas upp, och senare samma år kom den första delen ut.


Time II började mixas året efter, med en förväntad release 2014. Även den blev försenad och bandets trummis Kai Hahto fick avstå turnéer på grund av sina andra uppdrag med Nightwish.

Under 2017 släppte bandet sin tredje fullängdare The Forest Seasons, med efterlängtade Time II fortfarande bordlagd.

Nu meddelar bandet att Time II är färdigställt, efter 12 års väntan. I ett inlägg på Facebook skriver de:


”100% KLART. Nog sagt.”

Grundaren Jari citeras också själv i inlägget:

”Det här albumet har varit den största utmaningen i mitt liv och jag är fortfarande förvånad över att det äntligen är färdigt.”


Ett citat från trummisen Kai Hahto, som återvände till bandet 2019, finns också med:

”Jag trodde aldrig att den här dagen skulle komma och när Jari skickade ett meddelande om att Time II var klart kunde jag inte fatta att vi äntligen var klara efter alla hinder och utmaningar. Jag är mer än lycklig.”


Ett officiellt releasedatum är ännu inte bekräftat, men i inlägget framgår det att bandet kommer att avslöja ytterligare detaljer under nästa vecka.

Lyssna på Time I här:


LÄS OCKSÅ: RYKTET: BILLE EILISH I SAMARBETE MED BRING ME THE HORIZON

ANNONCE