Nyhet

Tidal slopar två ljudformat

MQA och rumsligt ljud försvinner från streamingtjänsten under sommaren

Enligt streamingtjänsten Tidal kommer de från och med den 24 juli inte längre ha musik i formaten 360 Reality Audio och MQA. De kommer ersätta MQA med FLAC-versioner – ett högupplöst ljudformat som de introducerade för en tid sedan – och 360 Reality Audio försvinner, och framöver kommer rumsligt ljud bara finnas i formatet Dolby Atmos.

Enligt nättidningen What Hi-Fi? tar tjänsten bort alla podcasts och all musik i 360 Reality Audio-formatet.

Det behöver dock inte innebära några stora förändringar för tjänstens abonnenter, för Tidal uppger att de som minst redan har 16-bit/44,1 kbps FLAC-versioner redo för nästan allt deras MQA-innehåll. De varnar dock även för att det möjligen kommer att finnas enstaka musikstycken som inte kommer att finnas tillgängliga i FLAC-versioner när MQA-filerna tas bort.


För abonnenterna betyder det att om de har laddat ner MQA-filer, enskilda låtar eller hela album för att lyssna offline, så måste de se till att de uppdaterar sin Tidal-app senast den 24 juli och laddar ner låtarna i det nya formatet.

Beslutet att ta bort 360 Reality Audio-formatet kommer eftersom Tidal upplever att Dolby Atmos finns på betydligt fler enheter än vad som är fallet med Sonys ljudformat.

LÄS ÄVEN: Nu kan WiZ ljussystem skapa ljusshower till musik


ANNONCE