Nyhet

Kris för brittiska livescener – två i veckan stängs ner

Vi har Storbritanniens gräsrotsscener att tacka för många ikoniska musiker, men nu minskar möjligheten för nya lovande artister att växa fram.

De brittiska musikscenerna har fostrat allt från The Beatles och The Cure till Eurythmics och Radiohead. Men sedan pandemins intågande och i takt med de stigande elpriserna och de växande hyrorna har pubar och klassiska spelställen tvingats lägga ner, skriver Dagens Nyheter.

Tidigare i år skrev Music Venue Trust (MVT) att 125 av 960 så kallade gräsrotsställen hade stängt ner helt eller slutat med livemusik under 2023 – med andra ord, två i veckan.

Mark Davyd är VD för MVT, en organisation som representerar landets gräsrotsställen och påpekar att de här ställena aldrig dragit in mycket pengar. Lägg sedan på en hyresökning med upp till 40 procent och för elen med 240 procent.


"Efterfrågan är fortfarande väldigt stark. Men det som händer nu är att ekonomin har blivit för tuff för att kunna upprätthålla den typen av aktivitet", säger han till Dagens Nyheter.

Tim Mobbs, ansvarig för evenemangen på puben och spelstället Hare & Hounds, vittnar också om ett minskat intresse bland den yngre generationen. Han menar att man spenderar mindre tid i barer och går på färre spelningar och att det då oftare är stora arenagig.

LÄS OCKSÅ: Positiv trend för Stockholms livescener: "Större uppskattning"


ANNONCE