Nyhet

Branschorganisationer oense om löner för musiker

"Vi ser ett ekosystem som behöver jämnas ut från botten till toppen"

Fackförbundet Musikerförbundet och intresseorganisationen Svensk Live är oeniga om musikers löner i Sverige.

Fackförbundet har höjt den rekommenderade minimilönen för musiker med upp till 80 procent, vilket Svensk Live menar kan minska antalet arbetstillfällen, enligt P3 Musiknyheter.

I ett öppet brev på Musikerförbundets Facebook-sida, skriver förbundets ordförande Karin Inde bland annat:


”I Sverige kan man inte göra ett giltigt branschavtal utan att berörda parter har suttit vid bordet och kommit överens. Vår tariffrekommendation speglar för övrigt vårt avtal med Svensk Scenkonst, det är inget vi bara har hittat på själva. /…/ Musikerförbundet ser hur golvet för musikergaget behöver höjas och vi ser ett ekosystem som behöver jämnas ut från botten till toppen - och i samma ekonomi finns allt från de minsta gagerna till de högsta, från de ideellt drivna musikscenerna till produktionsbolagens högsta chefslöner. I en förhandling kan vi - ska vi - som parter diskutera precis allt vi vill se i ett avtal, men då behöver vi först sätta oss vid samma bord. Är det inte dags att ta ett möte och se till att börja jobba på ett riktigt branschavtal tillsammans?”

I inlägget skriver Inde även att förbundet försökt nå Svensk Live utan framgång. Se hela inlägget nedan.


Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, säger till P3 Nyheter att de inte har möjlighet att förhandla med Musikerförbundet:

– Vi är ingen arbetsgivarorganisation så vi ska inte förhandla med Musikerförbundet och de har ensidigt satt sina minimigager och det gör att det blir väldigt svårt att genomföra mindre spelningar, och då försvinner en massa arbetstillfällen.

Vidare säger Pihlgren till kanalen att det är oklart om de båda aktörerna kommer att fortsätta dialogen, men att Musikerförbundet är välkomna att ringa honom.


I ett eget inlägg på Svensk Lives hemsida utvecklar organisationen sin ståndpunkt, där de bland annat skriver:

”När Musikerförbundet 2022 höjde riksminimitariffen med upp till 80 procent blev det omöjligt för arrangörerna att uppfylla en rekommendation om ca 5 500 kr per person som stod på scen (idag är tariffen 5 810 kr). Det resulterade i väldigt höga summor som skulle betalas ut för de artister och musiker som tariffen i praktiken gäller. /…/ Vi och våra medlemmar står fast vid det vi sagt till er tidigare, att det är varje enskild arrangör och företrädare för artister och musikers ansvar att förhandla om gager inför varje enskild konsert. /…/ Vi träffar gärna Musikerförbundet för att diskutera frågan och ge arrangörernas perspektiv. Men vi kan inte förhandla åt våra medlemmar då vi inte är en arbetsgivarorganisation. I grunden tror vi att Svensk Live och Musikerförbundet vill samma sak. Att Sverige ska vara världens bästa land för livemusik. Så låt oss jobba mot det.”

LÄS OCKSÅ: HITLÅTAR BLIR KORTARE - RESULTAT AV STREAMINGTJÄNSTER


ANNONCE