Samtidigt som EU skärper kraven på AI-utvecklare, drar sig Meta ur.
Meta, företaget bakom Facebook och Instagram, har valt att inte skriva under EU:s frivilliga uppförandekod för generella AI-modeller - ett beslut som placerar techjätten i direkt opposition mot både EU-kommissionen och flera ledande AI-utvecklare. Det rapporterar Music Business Worldwide.
LÄS OCKSÅ: Nya stämningar mot AI-musiktjänster
I ett uttalande på LinkedIn fredagen den 18 juli skriver Metas chef för globala frågor, Joel Kaplan, att EU "är på väg i fel riktning" med sin AI-politik.
"Vi har noggrant granskat EU-kommissionens uppförandekod för generella AI-modeller (GPAI), och Meta kommer inte att skriva under den. Kodexen skapar en rad juridiska oklarheter för utvecklare och går långt utöver vad AI-förordningen kräver," skriver Kaplan.
Därmed skiljer sig Meta från konkurrenter som OpenAI (som står bakom ChatGPT) och Anthropic (som står bakom Claude), vilka nyligen bekräftat att de tänker skriva under kodexen. Enligt Reuters planerar även Microsoft att ansluta sig.
Upphovsrätt under lupp
Kodexen är en del av EU:s bredare AI-förordning, som trädde i kraft förra året och ska säkerställa ansvarsfull utveckling och användning av artificiell intelligens inom EU. För musikbranschen är det framför allt kodexens krav på upphovsrättsligt ansvar som väcker uppmärksamhet.
AI-utvecklare förpliktas bland annat att inte hämta innehåll från piratsajter och att respektera rättighetshavarnas begränsningar för datainsamling via scraping. Scraping innebär att man automatiskt samlar in information från webbplatser med hjälp av programvara eller bottar. Datan lagras i en databas för att senare kunna användas i andra syften, exempelvis för att träna AI-modeller.
Dessutom måste företagen ta fram och offentliggöra riktlinjer för hur de förhåller sig till upphovsrätt.
Särskilt intressant för musikvärlden är att EU:s AI-förordning inför ett så kallat opt-out-system, där rättighetshavare aktivt måste motsätta sig användning av sina verk i AI-träning. Detta har fått både Sony Music Group och Warner Music Group att skicka brev till AI-företag där de nekar tillstånd att använda deras musik och texter. I slutet av 2024 stämde den tyska rättighetsorganisationen GEMA AI-företaget OpenAI för att ha "reproducerat skyddade sångtexter av tyska låtskrivare utan att ha licens eller ersatt rättighetshavarna."
Tidigare samma år stämde de tre stora bolagen Sony Music, Universal Music Group och Warner Records AI-företagen Suno och Udio för att ha kopierat musik utan tillstånd. Musiken användes - precis som i GEMAs fall - för att träna AI-system som kan skapa musik i konkurrens med mänskliga artister.
AI-kodex kan hämma företag, menar kritiker
I sitt LinkedIn-inlägg argumenterar Joel Kaplan för att EU:s AI-kodex riskerar att försvaga företag i EU. Han hänvisar till ett öppet brev till EU-kommissionen, undertecknat av över 40 stora europeiska företag, däribland Airbus, Mercedes-Benz och det franska AI-startupbolaget Mistral. Här varnar avsändarna för att AI-förordningen och tillhörande kodexar riskerar att hämma innovation och konkurrenskraft i Europa.
"Vi delar oron för att denna överreglering kommer att kväva utvecklingen och spridningen av banbrytande AI-modeller i Europa - och samtidigt bromsa de företag som bygger vidare på dem," skriver Kaplan.
LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: För vem görs all muzak?
Den här artikeln publicerades ursprungligen på GAFFA Danmarks hemsida och har översatts till svenska av GAFFA Sverige.