Albumrecension

Reflection Eternal: Revolutions Per Minute

Revolutions Per Minute - Reflection Eternal

Reflection Eternal

Revolutions Per Minute

Duon har använt decenniet åt att förfina sina färdigheter och levererar en framtida klassiker

Tio år efter duons senaste släpp Train of Thought, som numera är en underground-klassiker, slår den medvetna Talib Kweli och producenten Hi-Tek sig åter samman. Att både artist och producet drar åt samma håll kan betyda ett platt resultat men i det här fallet blir föreningen mellan Talib Kweli och Hi-Tek det man trodde Black Star (Kweli och Mos Def) skulle vara, magisk. Kemin mellan dem båda är efter alla år intakt, om inte starkare.

På många sätt är albumet till för de redan invigda då de jazziga minimalistiska beatsen i kombination med Kwelis långa politiskt medvetna predikan kan vara svårtuggad för folk i allmänhet. Men av samma anledning är skivan en önskvärd och prima inkörsport till hiphop och inte minst, rap. När Kweli rappar handlar det om ett samspel med beatet snarare än en prestation. Han använder takstslagen som en elit-gymnast använder barren, och det låter bitvis så pass levande när han vibear att man misstänker att han freestylar. Kwelis historieberättande förtjänar guld, den är både pedagogisk och underhållande. Att i politiska spår som "Back again" och "In the red" ta sig an social misär och de problem oljeindustrin bidrar med, och samtidigt underhålla, är smått genialt.

Det mest intressanta är att duon fullständigt struntar i att flörta med mainstreamfårans sound och publik och verkar istället ha använt decceniet åt att förfina sina färdigheter. Det här albumet kommer att marineras och bli en klassiker med tiden.

VILL DU LÄSA MER?

Bli medlem och få full tillgång till allt innehåll på Gaffa.se

Få den första månaden för 1 kr. - Därefter endast 39 kr. / månad.

  • Full tillgång till allt innehåll på gaffa.se
  • Möjlighet att avaktivera annonser på gaffa.se
  • Rabatt på biljetter till utvalda konserter och festivaler
  • Tillgång till GAFFAs tidskriftsarkiv med över 150 tidningar

Skapa din profil


    Redan GAFFA+ medlem

    ANNONCE