Albumrecension

The Exploding Boy: The Black Album

The Black Album - The Exploding Boy

The Exploding Boy

The Black Album

Inspiration eller imitation?

Du har hört det förut. Ledorden stavas new-wave och postpunk och huvudrollsinnehavarna spelas ofta av stuprörsklädda män som inte sällan bär solglasögon på scen. Referenserna som återskapar historien leder gång på gång tillbaka till the Cure och Joy Division. Stockholmsbaserade The Exploding Boy, bandnamnet syftandes till en b-sida med just the Cure, är tillsammans med band som Interpol och White Lies praktexempel på den scen som växer likt ogräs i den brittinfluerade 80-talsrabatten.

Som listplaceringar, utmärkelser och utsålda konserter hittills hintat om slår Exploding Boy ett väl kvalificerat slag för den klassiska postpunken, och The Black Album är inget undantag. Låtar som Talking Back och Torn får mig att vilja plocka fram obskyra B-sidor med Bauhaus och bilder från Joy Divisions skakiga liveupptagningar dyker upp så fort jag sluter ögonen.

Men när ska det bli dags att stå på egna ben? Visst finns en poäng i att spela säkert, men likt sina två föregångare bjuder The Black Album knappt på en antydan till egna utvikningar. Det är en fin gräns mellan inspiration och imitation, och The Exploding Boy lyckas nätt och jämnt hålla sig på rätt sida av linjen. 

VILL DU LÄSA MER?

Bli medlem och få full tillgång till allt innehåll på Gaffa.se

Få den första månaden för 1 kr. - Därefter endast 39 kr. / månad.

  • Full tillgång till allt innehåll på gaffa.se
  • Möjlighet att avaktivera annonser på gaffa.se
  • Rabatt på biljetter till utvalda konserter och festivaler
  • Tillgång till GAFFAs tidskriftsarkiv med över 150 tidningar

Skapa din profil


    Redan GAFFA+ medlem